Oblicz pole powierzchni
green777n: Dany jest prostopadłościan o przekątnej długości 12. Tworzy ona z podstawą kąt α= 60. Jeden z
boków podstawy jest równy 3√2. Oblicz pole powierzchni całkowitej prostopadłoscianu.
4 maj 12:17
dero2005:

D = 12
a = 3
√2
d =
12D = 6
b =
√d2 − a2 =
√62 − (3√2)2 =
√36−18 = 3
√2
h =
√D2 − d2 =
√122 − 62 =
√144−36 =
√108 = 6
√3
P
c = 2a*b + 2a*h + 2b*h = 36(1+2
√6)
4 maj 14:29
green777n: Dzięki wielkie
4 maj 17:15
green777n: hm troche wynik sie nie zgadza bo w odpowiedziach mam zapisane 72√3 +18. z tego co licze to
tez jakos tak mi wychodzi ale nie moge dotrzec do tego wyniku jaki jest w odpowiedziach
4 maj 18:02
dero2005:
Jeśli dane są takie jak w zadaniu to wynik powinien być poprawny
4 maj 20:29