geometria analityczna
Ania_601: Dla jakich warto´sci parametru a odległo´s´c punktu P = (1, 2) od prostej y = x + sin a jest
| | 1 | |
mniejsza lub równa |
| . Chodzi mi u tylko o wyliczenie α mając ten sinus ? : ) |
| | √2 | |
4 maj 12:09
Ania_601: Proszę o pomoc
4 maj 12:54
Ania_601: Nikt nie wie, nie wierze w to?
4 maj 19:31
Bogdan:
prosta x − y + sinα = 0, punkt P(1, 2)
| |1 − 2 + sinα| | | 1 | |
| ≤ |
| ⇒ |sinα − 1| ≤ 1 ⇒ −1 ≤ sinα − 1 ≤ 1 |
| √1 + 1 | | √2 | |
trzeba dokończyć
4 maj 19:37
Ania_601: a tak pomyliłam się w obliczeniach i miałam dziwnego sinusa dlatego tak mi nie wychodziło,
Dziękuje
4 maj 19:46