Wielokąty
bednarz:

Czworokąt jest opisany na okręgu. Wyznacz jego promień
4 maj 12:08
CAROLINE: TEN CZWOROKĄT JEST WPISANY W OKRĄG
4 maj 12:11
Dominik: ten czworokat jest prostokatem (dlaczego?)
4 maj 12:13
bednarz: Sory za błąd, czworokąt wpisany w okrąg
4 maj 12:14
bednarz: nie jest prostokątem, bo ma miary kątów 90, 90, 60 i 120
4 maj 12:15
Dominik: racja

pospieszylem sie
4 maj 12:19
CAROLINE: a jakby poprowadzić przekątną z tego kąta 60 do przeciwległego? i potem powyliczać z
Pitagorasa?
4 maj 12:23
bednarz:

Tyle wiem na pewno. I WAŻNE − na pierwszym rysunku źle zaznaczyłem długości boków, teraz jest
dobrze
4 maj 12:24
bednarz: do pitagorasa brakuje mi jednej danej, może coś policzyć z tw sinusów, lub cosinusów, tylko nie
wiem, w jaki sposób ta przekątna dzieli kąty, bo na pewno nie na pół
4 maj 12:27
bednarz: Hej maturzyści! Nikt nie wie?
4 maj 12:33
Aga1.: Wykorzystać twierdzenie cosinusów do obliczenia przekątnej wychodzącej z wierzchołków kątów
90
0.
x
2=2
2+5
2−2*2*5*cos120
0
A teraz z twierdzenia sinusów
| x | |
| =2R., gdzie R to promień okręgu opisanego na czworokącie. |
| sin600 | |
4 maj 12:36
Ania_601: | | √64−10√39 | |
A więc ja policzyłam, tylko r mi wyszło dziwne torche.. r= |
| |
| | 2 | |
4 maj 12:37
Ania_601: ja zauważyłam, że ta druga przekątna, którą obliczymy z twierdzenia cosinusów dzieli te kąty 90
na 60 i 30 więc mamy tam trójkąt równoboczny więc y jest równy tyle samo co ta przekątna i
wtedy wyliczamy r znowu z twierdzenia cosinusów
4 maj 12:43
bednarz: r powinien wyjść √13, Ania601, wyszło Ci tak?
4 maj 12:53
bednarz: ale dlaczego je dzieli na 60 i 30, jak to wywnioskowałas?
4 maj 12:57