zbiory ( prawdopodobieństwa )
zbiory: Może mi ktoś powiedzieć, czy P(A'∩B')=P(A∪B)
Oraz czy jest możliwe rozwiązanie takiego działania:
Oblicz P( A / B) oraz P( A / B') , wiedząc, że P(B') =0.2 , P(A∩B) =0.9 , P(A∪B) = 0.8 ( nie
wiem czy P(B')=0.2 czy P(B)=0.2 )
4 maj 12:01
Aga1.: P(A'∩B')=P((AUB)')
P(A/B)=P(A)−P(A∩B)
P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B) z tego wylicz P(A)
4 maj 12:06
PW: P(A'∩B')=P(A∪B) ?
A'∩B' to zbiór elementów, które nie należą do A i nie należą do B
A∪B to zbiór elementów, które należą do A lub należą do B.
Widać, że są to zbiory (zdarzenia) przeciwne − w tym drugim jest wszystko, co leży wewnątrz A
lub B (mówiąc "geometrycznie"), a w tym pierwszym − wszystko co leży na zewnątrz.
Może się zdarzyć w jakimś szczególnym wypadku, że zbiory te będą miały równe miary
(prawdopodobieństwa), ale generalnie napisana równość jest fałszywa.
Dobrze jest to sobie narysować "na plackach".
4 maj 12:10