Rownanie prostej
Pomocy !: przez punkt A = (2,3) poprowadzono prostą odcinającą na polosiach ukladu wspolrzednych
odcinki rownej dlugosci. Znajdz rownanie tej prostej.
15 wrz 16:43
AS: Skorzystaj z równania odcinkowego prostej
W naszym przypadku b = a
Podstawiając za x = 2 ,za y = 3 otrzymamy
2/a + 3/a = 1 ⇒ a = 5
Równanie ma postać
| x | | y | |
| + |
| = 1 lub x + y = 5 |
| 5 | | 5 | |
Można też wykorzystać fakt,że prosta tworzy z osią Ox kąt 135
o
Wtedy m = tg(135
o) = −1
Równanie prostej
y − yA = m*(x − xA)
y − 3 = −1*(x − 2)
y = −x + 5
15 wrz 17:20
Pomocy !: oki ale w odpowiedziach mam ze y moze sie tez rownac x+1
15 wrz 17:31
AS:

Faktycznie jest jeszcze druga możliwość,że odcina odcinki −a i a
Wtedy otrzymamy równanie
Po podstawieniu
Równanie drugie ma postać
−x + y = 1 czyli y = x + 1
15 wrz 18:05
Pomocy !: dziekuje
15 wrz 18:10