x3:
Jeśli oznaczymy przez x ubytek stężenia NO
2,to
→
w oparciu o równanie wspomnianej reakcji ; NO
2 NO +O
2
←
| | 4x3 | |
otrzymamy równanie |
| =1,92,zastępując przez z,0,3−x |
| | (0,3−x)2 | |
otrzymujemy bezpośrednio równanie na stężenie końcowe z :
z
3 +2,94z
2 +0,27z−0,027=0
Teraz gdy z=t−0,98,to mamy równanie trzeciego stopnia w klasycznej
postaci t
3 − 2,6112t + 1,590784=0
I teraz sekwencja na kalkulatorze:2x(−2,6112)=−kin1 2,6112:3=p2xkouth1kin2
3x1,590784=:kouth2=−0,979496514SHIFT cos:3=0,557370401
2
√2,6112:3x0,557370401 =1,03999999999(kalkulator nieco niedokładny−1,04)=t
z=0,06 mola/litr(pozostałe pierwiastki równania z t ujemne−sprawdź)