zadanie
arletka17: W urnie mamy 3 kule biale i 13 kul czarnych.Losujemy dwie kule.Jakie jest prawdopodobienstwo
tego,ze CONAJMNIEJ jedna bedzie biala?
IAI=no i nie wiem..czy tutaj bedzie zdarzenie przeciwne

?jezeli tak to jak mam to
zapisac

Bardzo prosze o pomoc.
Janek191:
Co najmniej jedna biała − oznacza, że może być jedna biała lub dwie białe.
A ' − zdarzenie przeciwne − same kule czarne
| | | | 13 ! | | 12*13 | |
I A ' I = | = |
| = |
| = 6*13 = 78 |
| | | 2* 11 ! | | 2 | |
więc
| | 78 | | 39 | | 13 | |
P( A' ) = |
| = |
| = |
| |
| | 120 | | 60 | | 20 | |
dlatego też
| | 13 | | 7 | |
P( A) = 1 − P( A' ) = 1 − |
| = |
| |
| | 20 | | 20 | |
==========================