zadanie
arletka17: Z 20 osobowej klasy,w ktòrej jest 5 dziewczat wylosowano 4 osobowa delegacje.Jakie jest
prawdopodobienstwo tego,ze w sklad delegacji weszla CONAJMNIEJ jedna dziewczyna?
IAI=



?
jezeli ma to byc zdarzenie przeciwne to jak mam to zapisac?Berdzo prosze o pomoc?
Janek191:
Co najmniej jedna − jedna lub dwie lub trzy lub cztery
więc
A' − zdarzenie przeciwne − do delegacji weszli sami chłopcy
| | | | 15 ! | | 12*13*14*15 | |
I A ' I = | = |
| = |
| =13*7*15 = 1365 |
| | | 4 ! * 11 ! | | 1*2*3*4 | |
więc
| | 1365 | | 273 | | 91 | |
P( A' ) = |
| = |
| = |
| |
| | 4845 | | 969 | | 323 | |
zatem
| | 91 | | 232 | |
P( A) = 1 − P( A') = 1 − |
| = |
| |
| | 323 | | 323 | |
=======================================