matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Karbat:
cosx=−
1
2
sinx=−
1
2
Jak to wyliczyć gdy jest ujemna liczba?
4 maj 01:37
Bogdan:
π
π
2π
cosx = −cos
⇒ cosx = cos(π −
) ⇒ cosx = cos
3
3
3
2π
2π
x =
+ k*2π lub x = −
+ k*2π
3
3
π
π
sinx = −sin
⇒ sinx = sin(−
)
6
6
π
π
7π
x = −
+ k*2π lub x = π − (−
) + k*2π =
+ k*2π
6
6
6
4 maj 01:43
Karbat:
Super! Bardzo dziękuje.
4 maj 01:47