pierwiastki rownania
Zaraza: dla jakich wartości parametru m pierwiastki rownania x2 + mx + 12 różnią się o 1
3 maj 23:53
yep: zeby rownanie mialo rozne pierwiastki:
m
2 − 48 > 0
m
2 > 48
|m| > 4
√3
√Δ =
√m2 − 48
zalozenie:
x1 + 1 = x2 ∨ x2 + 1 = x1
| −m + √Δ | | −m − √Δ | |
| + 1 = |
| |
| 2 | | 2 | |
2*
√Δ = −2 sprzecznosc
| −m − √Δ | | −m + √Δ | |
| + 1 = |
| |
| 2 | | 2 | |
√Δ = 1
|m| = 7 > 4*
√3
odp. m = 7 ∨ m = −7
4 maj 00:13
pigor: ... , np. tak: : z warunków zadania
Δ=m
2−4*12 >0 i x
1−x
2=1 i x
1+x
2= −m /± stronami i x
1x
2=12 ⇔
⇔ m
2>48 i 2x
1= 1−m i 2x
2= −m−1 i 2x
1*2x
2= 48 ⇒
⇒ (*)
|m| > 4√3 i (1−m)(−m−1)= 48 ⇒ (m−1)(m+1)= 48 ⇔ m
2−1= 48 ⇔
⇔ m
2= 49 ⇔
|m|= 7, więc stąd i z (*)
m∊{−7,7} − szukane wartości m . ...
4 maj 00:13