3 maj 23:42
I've done the Harlem Shake: Zrób jakieś lepsze zdjęcie.
3 maj 23:45
3 maj 23:50
I've done the Harlem Shake: Moje ulubione zagadnienia
3 maj 23:51
Katie: pomozesz mi ? prosze:(( od tych zadan zalezy czy zalicze ten przedmiot:( na forum albo na
maila: katiekasia@wp.pl, prosze pomoz mi
3 maj 23:53
I've done the Harlem Shake: Zaczynając od pierwszego zadania.
| | −b | | −Δ | |
Postać kanoniczna funkcji kwadratowej to y= a(x−p)2+q gdzie p= |
| i q = |
| . |
| | 2a | | 4a | |
Dodatkowo p=x
w i q= y
w gdzie x
w i y
w to współrzędne wierzchołka.
3 maj 23:54
wielomian: pofatyguj się trochę napisz treść tych zadań na forum a nie robisz zdjęcie i jeszcze do bani

i masz życzenie żeby ktoś rozwiązał to forum służy do pomocy a nie odwalania pracy domowej za
leni
3 maj 23:55
3 maj 23:56
I've done the Harlem Shake:
3 maj 23:56
politechniczny: to muszę Cię zmartwić że raczej nie zaliczysz matematyki
3 maj 23:58
fąfel: @politechniczny − kawał chuja, reszta dziada
3 maj 23:59
Boogeyman: Ojej, miód malina zadania aż chce sie robić

Niestety tą drogą daleko nie zajedziesz. Są to
zadania banalne a do poniedziałku jeszcze troche czasu Pisz czego nie rozumiesz a wcześniej
ogarnij funkcje kwadratową na tej stronce.
3 maj 23:59
Vizer: W pierwszym zadaniu jeżeli mamy do celowo przekształcić do postaci iloczynowej, to szybciej
jest własnie wyjść od niej, czyli zapisać :
f(x) = a(x − x1)(x − x2)
Następnie wybrać łatwo do odczytania punkt na krzywej i postawić do wzoru wyliczając a.
4 maj 00:00
politechniczny: @fąfel chyba Ty
4 maj 00:01
I've done the Harlem Shake: @ Vizer postać kanoniczna to nie lioczynowa. A zadania dasz radę sama/sam zrobić z placem nie
powiem gdzie po lekturze funkcji kwadratowej na forum.
4 maj 00:03
Katie: te zadania sa dla mnie trudne:(( w tym 1 to umiem wyloczyc p i q i podstawic do wzoru, zadania
gdzie sa rozwiaz rownania to tez sobie poradze, ale ta reszta jest trudna

zaczynajac od
tego 12 co ja moge odczytac z tego rysunku?
4 maj 00:03
Katie: miesjca zerowe tak?
4 maj 00:04
I've done the Harlem Shake: tam nie ma 12 LOL.
4 maj 00:04
Vizer: Ok, bo ja robiłem wg pierwszego linka gdzie jest postać iloczynowa, drugi dopiero teraz
zauważyłem
4 maj 00:04
Katie: a co z tym calym a? bo to x to tylko przepisuje tak?
4 maj 00:05
I've done the Harlem Shake: Po kolei. Które zadanie?
4 maj 00:06
Katie: 12 jest tam gdzie trzeba przeksztalcic do psotaci iloczynowej
4 maj 00:06
Katie: zaczynam od tego 2 linku czyli od zadania 12 gdzie jest zeby przeksztalcic do postaci
iloczynowej te wzory to jak ten wzor to jest y= a ( x− x1) (x−x2)
4 maj 00:07
Boogeyman: powiedz szczerze ile zadań zrobilas z funkcji kwadratowej? To są banały, uwierz mi. Wstaje
dzisiaj
rano o 5 i najwyżej wykonam je dla ciebie bo domyslam sie czym moze byc strach przed
zagrozeniem
bo wyglada na to ze to jakis gotowiec na poprawe. A teraz pomyśl ile streszczeń mógłbym przez
ten czas przeczytac a przygotowuje sie do matury... Tylko ciezka praca moze przyniesc efekty,
chyba ze
jest sie geniuszem
4 maj 00:07
Katie: to przy pierwszym rysunku bedzie: y= a ( x−0) ( x+2) ?
4 maj 00:08
Vizer: No to z rysunku odczytujesz te miejsca zerowe (we wzorze to x1 i x2) i postawiasz sobie jakiś
punkt do funkcji np. z a) (−1,−1) i wyliczasz współczynnik a, co Ci już daje cały wzór
funkcji.
4 maj 00:09
Katie: no boje sie, ze nie zalicze przedmiotu a zadania musze miec i sie ich nauczyć do pon
4 maj 00:09
fąfel: Zadania schodzą na dalszy plan, PROSZĘ PAŃSTWA POWITAJMY UŻYTKOWNIKA WINDOWSA 98 XD
4 maj 00:10
I've done the Harlem Shake: No to od 12.
y=a(x−x1)(x−x2)
y=a(x−0)(x+2)
Teraz z warunków zadania f(−1)=−1.
Podstawiasz i masz
−1=a(−1−0)(−1+2) oblicz a
4 maj 00:12
Zbronek: w 12 tak jak pisał Vizer wystarczy odczytać miejsca zerowe funkcji i wstawić do postaci
iloczynowej (y = a(x − x
1)(x−x
2)), a później wybierasz dowolny punkt przez który przechodzi
funkcji (np. wierzchołek) i wstawiając z x i y wyznaczasz współczynnik a
4 maj 00:12
I've done the Harlem Shake: @fąfel w windowsie xp możesz sobie ustawić szary pasek który wygląda jak w 98.
4 maj 00:13
Katie: skad sie wzielo to F( −1)= −1?

, nie zalicze tego
4 maj 00:13
I've done the Harlem Shake:
Sorry @Vizer nie widziałem tego co napisałeś.
4 maj 00:14
I've done the Harlem Shake: bo to punkt kratowy.
4 maj 00:15
Katie: przepraszam, ale jestem chora, dluzsza historia i o tej godz po lekach powinnam juz sie polozyc
, pomozecie mi proszę
4 maj 00:16
Zbronek: funkcja przechodzi przez punkt (−1, −1) − to jej wierzchołek.
4 maj 00:16
Katie: jutro wejde , byloby mi milo jakbyscie mi pomogli , chce to zaliczyc
4 maj 00:17
Katie: prosze pomozcie mi

zrobilam zadanie 1,5, 6 i 7 , nie rozumiem pozostalych, jak zaczac, ale
zaczelam od tego drugiego linku od zadania 12 wiec jak jest zadanie 12 podpunkt a napisz wzor
funkcji w postaci iloczynowej to jesli miejsca zerowe to 0 i −2 a punkt dowolny przez ktory
przechodzi punkt to (1,3) to podstawic do tego wzoru ?
4 maj 12:28
Katie: to w tym pierwszym podpunkcie mi wyszedl wzor: y= 1( x−0) ( x+2) a w drugim podpunkcie x1= −3
x2=5. dowolny punkt, przez który przechodzi funkcja to dałam (3,3) podstawiłam do wzoru i a mi
wyszlo −1/4 a cały wzór: y= −1/4(x+3) ( x−5) dobrze zrobilam to zadanie? za te kolejne nie
wiem jak jak się zabrać zaczynajac od zadania 14:
wyznacz najmniejszą wartość sumy kwadratów dwoch liczb x,y jeśli spełniają one warunek:
a) x+y=6
b) 3x +y= 1, pomozcie
4 maj 12:46
Katie: Zad 1
wyznacz najmniejszą wartość sumy kwadratów dwoch liczb x,y jeśli spełniają one warunek: a)
x+y=6 b) 3x +y= 1
zad 2 Zbiorem wartości trójmianu kwadratowego jest przedział ( od minus nieskonczoność do 8 > ,
a pierwiastkami są liczby −3 i 5. Wyznacz wspolrzedne wierzcholka paraboli bedacej wykresem
tego trojmianu i zapisz trojmian w postaci kanonicznej.
zad 3 Wierzchołek paraboli będącej wykresem trojmianu kwadratowego znajduje się w punkcie W(
2,−9), a jeden z pierwiastków tego trójmianu jest równy 5. Oblicz drugi pierwiastek i podaj
zbiór wartości tego trójmianu
. Zad4 Funkcja f( x) = x do kwadratu +bx+c jest malejąca w przedziale od minus nieskończoność
do 4> a rosnąca w przedziale od <4 do plus nieskonczoność ). wierzchołek paraboli która jest
wykresem funkcji f należy do prostej y= 1/2 x −1. Wyznacz zbiór wartości funkcji f.
4 maj 13:06