symetralna odcinka
duo: Dane są punkty A=(0,0) i B= (2,6). Symetralna odcinka AB przecina oś OX w punkcie C. Oblicz
współrzędne punktu C i długość odcinka BC.
3 maj 22:47
Gringo: prawdopodobnie C=(10,0)
3 maj 22:50
Saizou :

| | 0+2 | | 0+6 | |
S(AB)=( |
| : |
| )=(1:3) |
| | 2 | | 2 | |
prosta prostopadła do prostej AB przechodząca przez S
AB
3*a=−1
9=−1+3b
10=3b
reszta należy do ciebie
3 maj 22:53
Gringo: a odcinek BC=10
3 maj 22:53
Gringo: sorry nie 10
3 maj 22:53
Gringo: jeszcze raz policzyłem i wychodzi faktycznie 10
3 maj 22:56
pigor: ..., lub np. tak :
A=(0,0) i B=(2,6) , to
AB
→= [2,6]= 2[1,3] ⇒ prosta p⊥AB :
x+3y+C= 0 i S
AB= (1,3)∊p ⇒ 1+9+C=0 ⇒
⇒
C=−10, więc p:
x+3y−10=0 i y=0 ⇒ x−10=0 ⇔ x=10, czyli
C=(10,0) ∊ OX,
zatem
|BC|= √(10−2)2+(0−6)2=
√64+36=
10 − szukana długość odcinka BC . ...
3 maj 23:39