plis
monia: Proszę o pomoc ...

Spośród podanych liczb wybierz te, które są wielokrotnościami liczby 36.
a) 1488
b) 2268
c) 816
d) 572
15 wrz 16:30
Bogdan:
Przez 36 dzielą się liczby spełniające jednocześnie cechę podzielności przez 9 i cechę
podzielności przez 4.
Wszystkie podane liczby spełniają cechę podzielności przez 4.
Sprawdzamy podzielność przez 9:
1 + 4 + 8 + 8 = 21, nie dzieli się przez 9,
2 + 2 + 6 + 8 = 18, ok.
8 + 1 + 6 = 15, nie dzieli się przez 9,
5 + 7 + 2 = 14, nie dzieli się przez 9.
16 wrz 01:13
monia: ok dzieki
16 wrz 16:12