Jak wyznaczyć logarytm?
Agnieszka01: Wyznacz: Log1216, jeśli log1227=a
Mam od groma takich przykładów. Mogę prosić o wytłumaczenie na tym przykładzie?
3 maj 22:24
Kejt: sama to wymyśliłaś, czy z książki?
3 maj 22:26
Agnieszka01: Z książki, moja profesorka dała.
3 maj 22:27
Kejt: ok..już piszę. (najpierw pokombinuję

)
3 maj 22:27
Agnieszka01: oki
3 maj 22:28
Tadeusz:
| | log327 | | 3 | | 3 | |
log1227= |
| = |
| =a ⇒ |
| =1−log 34 ⇒log 34= ...  ? |
| | log312 | | 1+log34 | | a | |
| | log316 | | 2log34 | |
log1216= |
| = |
| ... i podstawiaj −  |
| | log312 | | 1+log34 | |
3 maj 22:37
Kejt: kradziej
3 maj 22:41
Agnieszka01: Możesz mi powiedzieć skąd wiesz jaką podstawę dać? w tym przypadku 3 ?
3 maj 22:42
Tadeusz:
Kejt .... przepraszam −
3 maj 22:43
Kejt: No dobrze, wybaczam
3 maj 22:43
Eta:
| | a | |
log1227= 3log123 =a ⇒ log123= |
| |
| | 3 | |
| | 122 | | a | |
log1216= log12 |
| =2 log1212−2log123= 2(1− |
| ) |
| | 32 | | 3 | |
3 maj 22:44
Agnieszka01: teraz drugie: Wyznaczlog1827 , jeśli log184 = b
3 maj 23:04
Olka: to wszystko podstawa czy rozszerzenie ?
3 maj 23:31
Agnieszka01: rozszerzenie
3 maj 23:46
Ania: Nic z tego nie rozumie
3 maj 23:54
Agnieszka01: huehue, to to jeszcze pestka, najgorsze są na sprawdzianie.

Pozdrawiam wszystkich z
Jeziorańskiego
4 maj 00:07