rown
Ann: równanie z matury pwn
3 maj 22:12
Tomek: |x2+x−2|(x−4)<2
3 maj 22:16
Ajtek:
Dla x≠4.
|x
2+x−2|<2x−8
x
2+x−2<2x−8 lub x
2+x−2>−2x+8
Dalej dasz radę.
3 maj 22:16
HUEHUEHUEHE: Tomek, nie gadaj głupot
3 maj 22:17
Tomek: Ajtek tak nie wolno!
x−4<0 i co teraz?
3 maj 22:17
HUEHUEHUEHE: Panowie głupoty gadacie, obaj
3 maj 22:18
Tomek: to dajesz geniuszu...
3 maj 22:18
Ajtek:
Tomek pomnożyłem przez kwadrat mianownika i źle zapisałem

Cholera
3 maj 22:19
HUEHUEHUEHE: ja bym dał na lewą, do wspólnego i dopiero wtedy mnożył licznik przez mianownik bo po prawej by
było 0
3 maj 22:20
HUEHUEHUEHE: 2 na lewą*
3 maj 22:20
Ajtek:
|x2+x−2|<2x2−16x+32
x2+x−2<2x2−16x+32 lub x2+x−2>−2x2+16x−32
3 maj 22:21
xyz: A co to by zmienilo? −.−
3 maj 22:21
xyz: Ajtek tylko trzeba jeszcze poprawnie rozpisać przedziały w których f. kwadratowa jest dodatnia
a w ktorych ujemna ^^
3 maj 22:22
Ajtek:
To już inna sprawa

.
3 maj 22:23
?: @Ajtku dlaczego mnożysz przez kwadrat mianownika?
3 maj 22:30
Ajtek:
Jak mnożę przez kwadrat mianownika to nie muszę zmieniać znaku nierówności, ponieważ mnożę
przez liczbę dodatnią.
3 maj 22:32
Ann: a moze graficznie?
3 maj 22:32
Saizou : bo nie znamy jakiego znaku jest mianownik, bo jeśli ujemny to jest zmiana znaku nierówności
witaj Ajtek
3 maj 22:32
Ann: |x2 +x−2|<2x−8
narysowac parabole prosta i odczytac
3 maj 22:33
Ajtek:
Ann w tym rozwiązaniu podanym przeze mnie jest błąd.
3 maj 22:33
Saizou : | | √3−2 | |
Ann a jeśli to jakieś nieładne liczby np. |
| to raczej nie odczytasz z wykresu |
| | 5 | |
3 maj 22:34
Ajtek:
Cześć Saizou.
3 maj 22:34
:O: | |x2+x−2| | |
| *(x−4)2=|x2+x−2|? któś to wytłumaczy? |
| x−4 | |
3 maj 22:35
Maciek: | |x2=x−2| | |
| <2 //*(x−4) , x≠4 |
| x−4 | |
x
2+x−2<2x−8 ∨ −x
2−x+2<2x−8
x
2−x+6<0 ∨ −x
2−3x+10<0
Δ<0 Δ=7
2
brak rozw. x1=5, x2=−2
Z wykresem chyba nie bedzie problemu juz?
3 maj 22:36
I've done the Harlem Shake: coś źle napisałaś/łeś.
3 maj 22:37
Saizou : zał x≠4
lx
2+x−2l(x−4)<2(x−4)
2
l(x−1)(x+2)l(x−4)<2(x−4)
2
I gdy x∊(−∞:−2)
II gdy x∊<−2:1)
III gdy x∊<1:+∞)
i obliczenia trzeba zrobić
3 maj 22:38
Ann: no tak, to ja juz nie wiem
3 maj 22:39
:O: ostatni post Saizou jest poprawny
3 maj 22:39
Ajtek:
Saizou masz rację, nie myślę już dzisiaj. Za dużo muzyki

.
3 maj 22:40
pigor: ..., np. tak :
| |x2+x−2| | |
| < 2 /*(x−4)2 ix≠4⇔ |x2+x−2|(x−4)−2{x−4)2< 0 ⇔ |
| x−4 | |
⇔ (x−4)(|(x+2)(x−1)|−2x+8) < 0 ⇔
⇔ (x≤−2 ∨ x>1) ∧ (x−4)(x
2+x−2−2x+8)< 0
lub −2< x<1 ∧ (x−4)(−x
2−x+2−2x+8)< 0 ⇔
⇔ (x≤−2 ∨ x>1) ∧ (x−4)(x
2−x+6)< 0
lub −2< x<1 ∧ (x−4)(−x
2−3x+10)< 0 ⇔
⇔ (x≤−2 ∨ x ≥1) ∧ x−4< 0
lub −2< x<1 ∧ −(x−4)(x−5)(x+2)< 0 ⇔
⇔ (x≤−2 ∨ 1≤ x< 4)
lub −2< x<1 ∧ (−2< x< 4 ∨ x>5) ⇔ (x≤−2 ∨1≤ x< 4)
lub −2< x<1 ⇔
⇔
x<4 ⇔
x∊(−∞;4) . ...
3 maj 22:40
Maciek: Zastanawia mnie tylko dlaczego obie strony podnosisz do kwadratu?
3 maj 22:41
Maciek: W sensie mnożysz razy (x−4)2
3 maj 22:44
Saizou : załóżmy sytuację
− gdyby x<0 to mamy
| 1 | |
| <2→1>2x (nastąpiła zmian znaku) |
| x | |
−gdyby x>0 to
a warunek x
2 załatwia nam oba przypadki
| 1 | |
| *x2<2x2 (nie zmieniam znaku bo x2≥0) |
| x | |
1x<2x
2
3 maj 22:44
pigor: ...kto

, ja nie ;
ale mnożę obustronnie przez (x−4)
2 , czyli kwadrat mianownika wykluczając x=4
3 maj 22:45
pigor: czyli mnożę wtedy przez liczbę na pewno dodatnią . ...
3 maj 22:46
Maciek: To gdzie w moim rozwiązaniu jest błąd...? Niebardzo to rozumiem. Nie można tak pomnożyć przez
(x−4) gdy istnieje możliwość ze to wyrażenie jest mniejsze od 0?
3 maj 22:49
jikA:
U Ciebie przykładowo liczba x = 3 nie spełnia tej nierówności więc wstawiamy do nierówności
i dostajemy
−10 < 2 prawda a u Ciebie x = 3 nie spełnia nierówności.
3 maj 22:55
Maciek: Jaki ja głupi... Przepraszam za pomyłkę. I dziękuję za oświecenie
3 maj 23:05
Maciek: jednak spełnia u mnie. znaki przy x1 i x2 pomyliłem i powinno być x1=−5 i x2=2.
x∊(−∞,−5)U(2,+∞)
3 maj 23:15
Maciek: Choć i tak czuję że mam źle...
3 maj 23:18
jikA:
Ojej to przykładowo x = 0 nie spełnia więc sprawdzam
3 maj 23:21
Maciek: A mógłbyś napisać dalsze obliczenia tego co zaczął Saizou?
3 maj 23:29
Maciek: czyli poprzez pomnozenie przez (x−4) nie da się tego rozwiązać poprawnie?
3 maj 23:32
Aga1.: @ Maciek , nie da się tej nierówności rozwiązać poprawnie Twoim sposobem.
Obie strony równania mnożysz przez(wspólny) mianownik, a nierówności na ogół
przez kwadrat mianownika.
Dlaczego? Masz wyjaśnione wcześniej.
4 maj 08:47
use : a ja bym zrobił standardowo przenosze 2 na lewo i dostaje :
⇔ (|x
2+x−2|−2x+8)*(x−4)<0 teraz tylko rozbijam na przypadki i mam odpowiedz
4 maj 10:59