Zepsuty kalkulator,
jo: Zepsuty kalkulator,
Co gdy na maturze zepsuje mi się kalkulator? Są jakieś dodatkowe czy jak?Serio boję się, że
może paść
3 maj 22:11
lamoe: pożycz od kogoś, kto będzie miał sprawny..
3 maj 22:16
Kejt: ta jasne.. już to widzę jak będzie do kogoś gadał
3 maj 22:17
jo: Serio nie ma rady jakby na maturze przestał działać?
3 maj 22:21
xyz: To po cichu od kogos pozyczysz

Albo... bedziesz pisemnie liczyl
3 maj 22:23
Atar1x: Jak przestanie działać to liczysz na piechotę, kalkulator NIE JEST obowiązkowy.
3 maj 22:23
Maciek: zgłaszasz to komisji a oni to wpiszą do protokołu i wymienią ci kalkulator.
3 maj 22:23
jo: Maciek skąd to info?
Mam podnieść rękę, a potem czekać jak ktoś podejdzie?
3 maj 22:25
Tomek: to moze trzeba wziąć dwa...

ja sie zastanawiam nad taką opcją....
3 maj 22:27
Maciek: Kurcze... zapomnialem. u mnie w szkole sa juz kalkulatory wiec szkola daje. myslalem ze
wszedzie na matury w szkolach sa. zapomnialem o tym.
3 maj 23:37
Dziabong: Jak może się kalkulator zepsuć? Wymień w nim baterie przed maturą i nie ma prawa paść ...
3 maj 23:51
wielomian: jest tam jakieś ''prawdopodobieństwo''

że padnie
3 maj 23:52
PW: To urządzenie w ogóle nie jest potrzebne, żeby zdać maturę. Myślę, że raczej przeszkadza, bo
kusi do policzenia rzeczy, których się nie powinno liczyć.
4 maj 00:29
Ajtek:
Witam Kejt, PW.
PW masz świętą rację!
4 maj 00:36
DJ Adamo: Giga totalnie się nie zgadzam z moimi szanownymi przedmówcami, chyba że macie ochotę na
piechotę zaokrąglać √423904294 to wtedy śmiało!
Nigdy nie widziałem głupszej wypowiedzi...
4 maj 01:14
Mariusz:
DJ Adamo istnieje sposób pisemny obliczania pierwiastka w którym każda kolejna iteracja
daje kolejną cyfrę dziesiętną
Liczba iteracji będzie więc zależeć od dokładności z jaką chcesz otrzymać wynik
4 maj 02:09
Mariusz:
cyfrę dziesiętną (cyfrę rozwinięcia dziesiętnego)
Jeżeli chcesz poznać ten sposób to może później ci go pokażę bo
o tej porze popełniam błędy rachunkowe
4 maj 02:13
getin:
też giga totalnie się nie zgadzam z przedmówcami z 2013r!
zwykłym kalkulatorem z dodawaniem, odejmowaniem, mnożeniem, dzieleniem, pierwiastkowaniem
kwadratowym i procentami można wyliczyć mnóstwo rzeczy:
− dodatnie potęgi
2
8 wciskasz 2 potem znak mnożenia a potem 7 razy znak =
− ujemne potęgi
2
−5 wciskasz 2 potem znak dzielenia a potem 5 razy znak =
− ciągi arytmetyczne
np. jeśli a
3=−7 zaś r = {11}{2} a trzeba a
11 policzyć to
wciskasz −7 potem + 5,5 i następnie 8 razy znak =
− ciągi geometryczne
| | 3 | |
np. jeśli a3 = 7 oraz q= |
| trzeba wyliczyć a11 to |
| | 2 | |
wciskasz 1,5 potem znak mnożenia następnie 7 i na koniec 8 razy znak =
− procenty (obniżki, podwyżki, liczenie % z liczby i liczby z %)
np. kurtka kosztowała 160zł po obniżce o 20%, obliczyć trzeba ile kosztowała przed obniżką
i w odp. ABCD są podane przykładowe kwoty przed obniżką
to wciskasz kwotę z odpowiedzi A, potem znak −, potem 20 potem symbol % i po wciśnięciu %
sprawdzasz czy widzisz 160zł na wyświetlaczu
jeśli nie, to testujesz kwotę z odp. B i znowu −, znowu 20 potem % i ma się pojawić 160zł
np. cenę towaru podwyższono najpierw o 10% a potem nową wyższą cenę jeszcze podniesiono o 30%
pytanie o ile razem % podwyższono cenę początkową
to wciskasz 100 potem +10% potem +30% i wyświetla ci się na wyświetlaczu 143 co oznacza że cena
wzrosła o 43%
4 maj 07:51
getin:
− pierwiastki 3√ i 4√
np. 3√20
szukamy liczby metodą prób i błędów, która podniesiona do 3−ciej potęgi da wynik 20
liczbę do 3−ciej potęgi podnosi się na kalkulatorze tak, że np.
83 to wciskamy 8, potem znak mnożenia i potem dwukrotnie znak =
to próbujemy np. liczbę 2,5
2,53
2,5 potem znak mnożenia potem dwukrotnie znak = i wychodzi 15,625 czyli mniej niż 20, więc
trzeba zwiększyć liczbę, będzie więcej niż 2,5
to np. 2,7
2,73 = 19,683
to teraz 2,71
2,713 = 19,90... to już blisko 20 więc można uznać, że
3√20 = 2,71
pierwiastki 4−go stopnia
np. 4√32
wciskamy 32, potem dwa razy symbol pierwiastka
wychodzi że 4√32 ≈ 2,378
4 maj 08:00
Czas kosić trawniki: Z tego co wiem dzieci w Niemczech ucza sie juz w szkole podstawowej korzystac z kalkulatorów
naukowych a tu dyskusja o kalkulatorze prostym .
Jeśli uczeń nie umie korzystać z kalkulatora prostego to czyja to wina że go nie nauczył .
PW ma niestety racje
4 maj 09:22
DJ Adamo: @Mariusz bardzo chętnie zobaczę ten sposób, jeżeli tylko masz czas

Niemniej jednak na maturze istotną rolę odgrywa też czas co warto wspomnieć, a każde
utrudnienie tylko zwiększa szanse na popełnienie błędu.
@getin dokładnie tak

!
@Czas kosić trawniki przecież dyskusja nie jest o tym czy ktoś potrafi używać kalkulatora.
4 maj 14:30
DJ Adamo: @Czas kosić trawniki a co do Niemiec, to tam, w szczególności w Berlinie, nie trzeba się uczyć
bo pieniądze dosłownie na ulicy leżą
4 maj 14:36
Czas kosić trawniki: No tak . Ale jesli ktos nie wie jak używac to po co mu to .
Chociaż z drugiej strony to czasami lepiej mieć święty spokój niż racje.
Więc na tym skończe .
Sposób obliczenia pierwiastkow kweadratowych z liczby (pisemny) masz wyjaśniony w
Algebra elementarna Bielecki (1958r)
matematyka dla kandydatow na wyzsze uczelnie techniczne A. Gagatnicki (1963r)
4 maj 14:39
Qulka: dziś jak uczeń wypełniał deklarację że zdrowy to mu wypadł kalkulator z ręki i przestał działać
i na maturze był bez
5 maj 14:44
ite: a komisja nie miała rezerwowego?
5 maj 14:53
Szkolniak: U nas np. było kilka zapasowych i po dezynfekcji rąk można było pożyczyć
5 maj 15:01
ite: szybko napisałeś?
5 maj 15:07
Szkolniak: Jeśli o mnie chodzi to tak z półtorej godziny, na spokojnie napisałem i jeszcze drugi raz
zadania przejrzałem na szybko i stwierdziłem że starczy
Zadania w sumie wydaje mi się że dosyć fajnie szly, może już na próbnej były bardziej
problematyczne − szczególnie te f(−1) czy tam od jedynki
5 maj 15:27