Funkcja ,i tapez
Kika: Postać ogólna funkcji wyrażona jest wzorem y=x2+10x+16
Przedstaw te funkcje w postaci kanonicznej.
Trapez prostokątny ABCD .Jego ramiona pozostają w stosunku 2:1 więc miara kąta ostrego wynosi ?
3 maj 22:09
Saizou : np.
y=x2+10x+25−9=(x+5)2−32=(x+5−3)(x+5+3)=(x+2)(x+8)
3 maj 22:12
lamoe:

oblicz to z sin w trójkącie prostokątnym
3 maj 22:12
Kika: Jak z sin ?
3 maj 22:26
Saizou : | | x | | 1 | |
sinus funkcja trygonometryczna, w tym wypadku sinα= |
| = |
| a z tego wniosek że α=30 |
| | 2x | | 2 | |
3 maj 22:28
Kika: Aaa teraz rozumiem

Dziękuje bardzo .!

A tym moim pierwszym pytaniu powinno być y=(x−5)
2+9?
3 maj 22:29
Saizou : nie bo
(x−5)2+9=x2−10x+25+9=x2−10x+34
3 maj 22:31