`
Artur: Graniastosłup ma 66 krawędzi. Ile ścian ma ten graniastosłup?
Proszę o wytłumaczenie jak dojść do rozwiązania tego zadania
3 maj 22:07
Kejt: policz to sobie na sześcianie −> wyprowadź wzór
wiemy, że sześcian ma: 12 krawędzi i 4 ściany(liczę bez podstaw)
co daje nam:
n − liczba ścian
liczba krawędzi=3n
66=3n
n=22
wydaje mi się, że tak..
3 maj 22:11
Dominik: Wydaje mi się, że ma on 33 ściany, ale nie jestem pewien, tak jak na przykładzie graniastosłupa
czworokątnego, który ma 6 ścian (dwie w podstawie i 4 boczne) a krawędzi ma 12.
3 maj 22:12
Dominik: Nie to moje będzie źle.
3 maj 22:13
Aga1.: Podstawy też są ścianami.
Np. graniastosłup trójkątny ma
2*3=6 wierzchołków
3*3=9 krawędzi
3 ściany boczne
i 3+2=5 wszystkich ścian.
Ogólnie n−kąt ma
2n wierzchołków
3n krawędzi
n ścian bocznych.
n+2 ścian.
4 maj 08:58
Janek191:
66 : 3 = 22
Podstawa ma 22 wierzchołki, więc jest 22 + 2 = 24 ściany ( 22 ściany boczne i 2 podstawy ).
4 maj 09:18