Ile Kosztuje kazda ksiązka?
Kasia: Z trzy książki,których ceny tworzą ciąg geometryczny,zapłacono 61zł.Za pierwszą i druga razem
zapłacono o 11 złotych wiecej niż za trzecią.Ile zapłacono za kazdą książke? Proszę o pomoc.
Eta:
x, y ,z −−−− ceny książek więc założenie: x, y, z >0
x, y, z −−− tworzą ciąg geom. to z def. ciągu otrzymasz pierwsze równanie:
y
2 = x*z
oraz z treści zadania:
x +y +z = 61 i x+y = z +11
rozwiąż układ tych trzech równań, pamiętając o założeniu
myślę ,że już sobie poradzisz

Powinno Ci wyjść:
x = 16 zł y = 20 zł z = 25 zł
Kasia: dziekuje ,czy moglabyś rzucić okiem na zadanie Kamilii ? Wykaż ,żejesli an jest ciągiem
geometrycznym.. z góry dziekuje