zadanie.
arletka17: W turnieju bierze udzial 10 osòb,ktòre dzieli sie losowo na dwie ròwnoliczne grupy.Jakie jest
prawdopodobienstwo tego,ze dwie ustalone osoby beda w tej samej grupie

?
3 maj 22:04
arletka17: moze mi ktos pomòc?bardzo prosze..
4 maj 07:23
Janek191:
Połowa z 10 to 5.
X,Y − ustalone dwie osoby
Mamy takie możliwości :
X,Y − trafiły do I grupy lub X,Y trafiły do II grupy, więc
| | | | | |
I A I = | + | = 56 + 56 = 112 |
| | | |
| |
− mamy w I grupie X,Y i jeszcze 3 inne osoby wylosowane z 8 pozostałych osób |
| |
| |
− do I grupy wylosowano 5 osób z grupy 8 pozostałych osób ( bez X i Y ), więc do |
| |
II grupy trafiły osoby X i Y.
4 maj 08:21
arletka17: BARDZO BARDZO CI DZIEKUJE!Ale jestes madry..,jestem naprawde bardzo wdzieczna.
4 maj 15:09