awdawdaw
karolajn: Rozwiąż równanie
|x|−y=1
x2 +(y−1)2 = 8
moglby ktos dla mnie to rozpisac ? W kluczu jest |x|= −2, why ? wartosc bezwzgledna = liczba
ujemna ?
3 maj 21:36
Tomek: to jest sprzeczność |x|≠<0
3 maj 21:38
karolajn: moglby to ktos rozpisac ?
x= y + 1 lub x = −y −1
(y+1)2 + (y−1)2 = 8 lub (−y−1)2 + (y−1)2 = 8
czy wyzej L=P ?
4 maj 11:02
Saizou : lxl−y=1
y=lxl−1
x2+(lxl−1−1)2=8
x2+(lxl−2)2=8
x2+(lxl)2−4lxl+4=8
x2+x2−4lxl+4=8
2x2−4lxl−4=0
x2−2lxl−2=0
dla x<0
x2+2x−2=0
x2+2x+1−3=0
(x+1)2−3=0
(x+1+√3)(x+1−√3)=0
x=−1−√3 x=−1+√3(sprzeczność bo x<0)
y=l−1−√3l−1=1+√3−1=√3
analogicznie dla x≥0
4 maj 11:09
karolajn: blad w tym co przepisalem, jest
x2 + (y+1)2 = 8
ale prosba o rozpisanie pozostaje
4 maj 11:13
karolajn: aj, spoznienie. Czy moj sposob z obliczeniem
y=x+1 lub y=−x−1 jest dobry ? Zadnych przedzialow wtedy nie musze pisac ?
4 maj 11:15
Saizou : ale rozpisujesz dwa przypadki (tylko nieświadomie to zrobiłaś)
lxl−y=1
lxl=y+1
−dla x<0
−x=y+1
y=−x−1
−dla x≥0
x=y+1
y=x−1
4 maj 11:21
PW: Z pierwszego równania
(*) y=|x|−1
podstawiamy do drugiego:
x
2+(|x|−1−1)
2=8
x
2+(|x|−2)
2=8
a ponieważ x
2=|x|
2, ostatnie równanie można zapisać w postaci
|x|
2+(|x|−2)
2=8;
dla wygody podstawmy
(**) |x| =u,
mamy wtedy do rozwiązania równanie
(***) u
2+(u−2)
2=8, u∊<0,
∞)
u
2+u
2−4u+4=8
u
2−2u−2=0.
Δ=(−2)
2−4•1•(−2)=12,
√Δ=2
√3,
| | 2−2√3 | |
u1= |
| <0 nie jest pierwiastkiem równania (***) |
| | 2 | |
| | 2+2√3 | |
u2= |
| =1+√3>0 jest pierwiastkiem |
| | 2 | |
Wracamy po podstawienia (**):
(****) |x| = 1+
√3,
a więc x=−(1+
√3) lub x=1+
√3
(****) podstawione do (*) daje
y=1+
√3 − 1
y=
√3
Odpowiedź: Rozwiązaniem układu równań jest zbiór złożony z dwóch par liczb:
(−(1+
√3),
√3), (1+
√3,
√3).
Nie wiem, co to jest klucz, ale pewnie nie od tych drzwi.
Dobrze jest wykonać ilustrację: wykres funkcji
y=|x|−1
i okrąg o równaniu
x
2+(y−1)
2=(2
√2)
2
przecinają się w dwóch wyliczonych wyżej punktach.
4 maj 11:30
PW: Saizou, nie odświeżałem i narobiłem się niepotrzebnie, ale chociaż sposób trochę inny (nie
widziałem Twojego wcześniej).
4 maj 11:32