Dla jakich wartości parametru m równanie ma cztery rozwiązania?
MAturzysta :): mx4 − (2m+6)x2 + 9 − m2 = 0
3 maj 21:08
MAturzysta :): Podbijam podbijam
3 maj 21:20
Patri: za x2=t
delta ma być większa od zera
masz już dotąd?
3 maj 21:25
Bogdan:
Równanie ax4 + bx2 + c = 0 ma cztery rozwiązania wtedy, gdy równanie at2 + bt + c = 0
ma dwa rozwiązania dodatnie, tu t = x2
3 maj 21:27
Mila:
Dla jakich wartości parametru m równanie ma cztery rozwiązania?
mx4 − (2m+6)x2 + 9 − m2 = 0
x2=t, t>0
mt2−(2m+6)t+9−m2=0
1)Δ>0, m≠0
2) t1+t2>0
3) t1*t2>0
Rozwiąż te warunki ( koniunkcja)
3 maj 21:42
MAturzysta :): A mam pytanie, dlaczego pojawia się warunek z wzorami viete'a? Z czego to wynika?
3 maj 22:37
Tadeusz:
... bo aby równanie dwukwadratowe miało 4 pierwiastki ... oba pierwiastki z podstawienia
muszą być dodatnie −
3 maj 22:39
Saizou : i pytanie czy delta nie powinna być Δ≥0

bo równanie ma mieć 4 rozwiązania, czyli też mogą być dwa podwójne
3 maj 22:40
Tadeusz: ... pierwiastek podwójny .... to zawsze jeden pierwiastek −
3 maj 22:42
MAturzysta :): nie, jeżeli delta =0 to są to dwa rozwiązania, takie same ale są, wpadłem na tym na jakiejś
próbnej maturce
3 maj 22:44
Mila:
Jeśli równanie z parametrem i pytają o znaki pierwiastków, albo wiemy jaki potrzebny ich znak,
to korzystamy z wzorów Viete'a.
3 maj 22:49
MAturzysta :): ale tutaj są po prostu pierwiastki, nie wiem czy 2 muszą być dodatnie, czy 4 mogą być ujemne,
nie posiadam takiej wiedzy
3 maj 22:56
MAturzysta :): I ja nie wiem jaki potrzebny znak, inaczej bym od razu wiedział jakie założenia z wzorami
viete'a
3 maj 22:56
Boogeyman: Zeby rownanie dwukwadratowe miało 4 pierwiastki to równanie z podstawioną juz zmienna musi miec
dwa pierwiastki dodatnie gdyz jezeli jeden z nich bedzie ujemny to rownanie dwukwadratowe
bedzie mialo tylko dwa pierwiastki. t=x2 i jeżeli t wychodzi ujemne to nie spelnia to
naszych oczekiwań.
3 maj 23:04
Boogeyman: żeby rownanie mialo dwa pierwiastki dodatnie to zarowno ich iloczyn jak i suma musza byc
dodatnie
3 maj 23:05
Mila:
Oczywiście musisz wiedzieć, że jeśli otrzymasz z równania
np.
t1=4 lub t2=9 to
x=2 lub x=−2 lub x=3 lub x=−3 i masz 4 rozwiązania
a jesli otrzymasz t=0 lub t =−4
to masz x2=0⇔x=0 lub x2=−4 brak rozwiązan.
3 maj 23:10
Boogeyman: Dlatego założenia z wzorów Viete'a
3 maj 23:12
MAturzysta :): ahh rozumiem, t musi być dodatnie, bo za t podstawiliśmy x2, a kwadrat liczby rzeczywistej
zawsze jest dodatni lub rowny 0
3 maj 23:31
MAturzysta :): Boogeyman właśnie o to mi chodziło, dziękuję Ci bardzo, i Tobie też Mila za rozwiązanie
warunków, kocham was <3
3 maj 23:32