zadanie
arletka17: Prosze mi pomòc! Z talii 52 kart losujemy jedna karte a nastepnie zwracamy ja do talii i
losujemy druga.Jakie jest prawdopodobienstwo tego,ze dwa razy wylosowano te samo karte?
jak mam wypisac tutaj IΩI i IAI

niech sie ktos zlizute i pomoze..
3 maj 20:57
3 maj 21:12
Maciek: | 1 | |
| byłoby wtedy gdyby była narzucona jakaś konkretna karta. np. 7. A jest ogólnie |
| 522 | |
podane. Prawdopodobieństwo wylosowania JAKIEJŚ 1 karty z talii to 1. A w następnym losowaniu
| | 1 | |
prawdopodobieństwo wylosowania tej samej już karty to |
| . Tak ja to rozumiem. Jeżeli się |
| | 52 | |
mylę to proszę o poprawienie mnie.
3 maj 21:21
lamoe: to jak wkońcu? , ktoś się wypowie jeszcze?.
3 maj 21:36
Maciek: Wydaje mi się, że gdyby podali w zadaniu jakąś wskazówkę co do tego czy to konkretna karta to
twoje rozwiązanie byłoby poprawne wtedy...
3 maj 21:39
arletka17: niestety w zadaniu nie ma nic wiecej konkretnie..nie ma nikt pomyslu na IΩI i IAI

? pomòzcie
dobrzy ludzie..
3 maj 21:58
3 maj 22:02
Ajtek:
A może nie
3 maj 22:03
alm: drzewko
3 maj 22:03
Ajtek:
W zadaniu nie ma mowy o tym jaka to karta, zatem:
pierwsze losowanie to wylosowanie dowolnej karty.
| | 1 | |
w drugim losowaniu musimy wylosować tą konkretną, czyli P(A)= |
| |
| | 52 | |
| | 1 | |
Czyli prawdopodobieństwo wylosowania dowolnej karty dwa razy pod rząd to |
| . |
| | 52 | |
3 maj 22:08
Maciek: |Ω| = 52
2
A = { (A,A),(2,2),(3,3),(4,4),(5,5),(6,6)(7,7)(8,8),(9,9),(10,10),(W,W),(D,D),(K,K)} * 4 bo są
4 kolory.
|A|= 4*13 = 52
3 maj 22:19
arletka17: Bardzo dziekuje!
4 maj 07:18
Janek191:
Ω = { ( k; l ) : k, l ∊ do zbioru 52 kart }
A = { ( k; k ) : k ∊ do zbioru 52 kart }
Mamy
I Ω I = 52
2
I A I = 52
więc
=================
4 maj 07:29