prawdopodobienstwo
karol: Rzucamy 4 razy symetryczną kostką sześcienną. Niech A oznacza zdarzenie polegające na tym, że
przynajmniej raz wypadło 5 lub 6 oczek, a B − że w ostatnim rzucie wypadło co najwyżej 5
oczek. Które z tych zdarzeń jest bardziej prawdopodobne.
Chodzi mi o zdarzenia A. Szukając w internecie wszyscy liczyli ze zdarzenia przeciwnego i tak
jest faktycznie łatwiej, ale ja próbowałem liczyć "normalnie" i mi nie wychodziło, a na pewno
tak też się da, ktoś wytłumaczyłby mi dlaczego?
Ma wypaść w 4 rzutach przynajmniej raz 5 lub 6 oczek, więc próbuję tak: w jednym rzucie 2
możliwości (5 lub 6), a w pozostałych trzech 6 możliwości czyli moc zbioru byłaby
2 * 6 * 6 * 6 = 2 * 63 = 432
Czyli P(A) = 4321296 = 13
A odpowiedź ma być 10401296 czyli 6581
3 maj 20:55
karol: Ktoś pomoże?
3 maj 22:07
karol:
4 maj 12:03