Pierwiastek x1 równy jest podwojonemu x2
dżony: 9x2 − 18mx − 8m + 16 = 0
1. Δ<0
2. x1 = 2*x2
podpunkt 1 mam policzony, ale
Jak to rozbić: x1 = 2*x2
żeby użyć tu jakoś wzorów Viete czy coś?
3 maj 20:55
Tomek: ale delta musi być większa od zera

bo przeciez są pierwiaski nawet dwa ...
a ten drugi podpunkt wziąłbym na logikę jeżeli jeden jest większy od drugiego dwukrotnie czyli
oba są tego samego znaku czyli:
x
1*x
2>0
ale nie wiem czy to jest dobre rozumowanie...
3 maj 21:01
dżony: Co do pkt 1 to racja

Δ>0
pomyłka z klawiatury

ale co do 2. to dalej nie wiem
3 maj 21:05
Tomek: jezeli pomnozymy dwie liczby tego samego znaku ( tj ujemne lub dodatnie) to zawsze ich iloczyn
bedzie >0, jedynie tutaj sie dopatruje wzoru vieta...
3 maj 21:08