liczby
Tomek: Oblicz, ile jest liczb ośmiocyfrowych, w zapisie których nie występuje zero, natomiast
występują dwie dwójki i występują trzy trójki.
ma może ktoś troche czasu zeby mi wytłumaczyć jak liczyc takie i podobne zadania... bede
wdzięczny
3 maj 20:44
3 maj 20:53
Tomek: dzięki ale tego chyba nigdy nie pojmę...
3 maj 20:56
Mila:
Jakie masz wątpliwości?
3 maj 21:00
Tomek: nie pamiętam jak sie zapisuje jeżeli kolejność ma znaczenie a jesli nie ma...
czyli jezeli ma znaczenie to znak newtona?!
i jeszcze jak to jest z tą powtarzalnością.... tj ze np powtarzają sie tróji itp....
3 maj 21:04
Maciek: Jaki znak Newtona? Narysuj sobie 8 kresek oznaczających 8 cyfr. pod nimi napisz na ile
możliwości możesz umieścić cyfry na danym miejscu (uwzględniając podane dwójki i trójki).
Wynikiem zadania jest iloczyn tych cyfr (ilości możliwości ustawienia cyfr w liczbie).
3 maj 21:13
Tomek: rozumiem cię maciek ale nie zawsze można to zrobić poprzez zasade mnożenia.. np tego mojego
zadania tak nie zrobisz.... i sorry nie znak tylko symbol.....
3 maj 21:15
xyz: Twoje mozna zrobic zasada mnozenia
3 maj 21:17
Tomek: a mógłbys przedstawic swój tok myslenie? bo ja tego nie kumam...
3 maj 21:20
xyz: Ale łatwiej się posłużyć symbolem newtona
3 maj 21:23
Mila:
W tym zadaniu pojedyncze zdarzenie sprzyjające:
(22333xyz) gdzie x,y,z∊{1,4,5,6,7,8,9}
Kolejność jest istotna, bo np. 21≠12
| | 8! | |
= |
| =28 − Wybierasz dwa miejsca z 8 dla cyfry 2. |
| | 2!*6! | |
| |
=20 wybierasz z pozostałych 6 miejsc, 3 miejsca dla trójki |
| |
zostały 3 miejsca i tu na jedno z nich wybierasz cyfrę na 7 sposobów, na drugie też na 7
sposobów i na ostatnie miejsce tez na 7 sposobów.
łącznie mamy:
28*20*7*7*7=560*49*7=192080
Może to być np liczba (25253833).
Jak widzisz dwa razy dobrana 5 i raz 8.
Jeśli jeszcze coś trzeba wyjaśnić, to pytaj dotąd, aż zrozumiesz.
3 maj 21:28
Tomek: hahah ^^ tak myslełem..., kurde kombinatoryki chyba nigdy nie pojme...
3 maj 21:28
Tomek: no dobra to juz kumam ale jeszcze z prawdopodobieństwem....
było takie zadania na maturze:
oblicz ile jest liczb naturalnych osmiocyfrowych ze ich iloczyn cyfr w ich zapisie jest równy
12.
rozumiem to grupowanie:
I: 2, 6, 1, 1, 1, 1, 1, 1
II: 3, 4, 1, 1, 1, 1, 1, 1
III: 2, 2, 3, 1, 1, 1, 1, 1
ale jak to dalej ugryźć

dzięki mila
3 maj 21:33
Maciek: I: dwójkę możesz ustawić na 8 sposobów, szóstkę na 7.
II: tak samo jak z powyższym.
III: dwójka na 8 sposobów, druga dwójka na 7, trójka na 6.
wynikiem jest suma iloczynów tych powtórzeń czyli 8*7 + 8*7 + 8*7*6 . Tak mi się wydaje.
3 maj 21:37
xyz: Teraz po prostu liczysz na ilu miejscach możesz umieścić cyfry, te zadania na ogół nie sa
jakieś zbyt trudne.
I.
| | | |
dwojke możemy umieścić na 8 miejscach czyli | |
| | |
| | | |
szostke umieszczamy na pozostałych 7 miejscach | |
| | |
II.
tak samo jak pierwszy
III.
| | | |
dwie dwojki umieszczamy na 2 miejscach | |
| | |
Na koniec sumujesz wszystko
3 maj 21:38
Tomek: no tak ale co z tymi jedynkami

w sumie to je juz mozna tylko na jeden sposób rozmieścić tak?
3 maj 21:45
Maciek: | | | |
Jeśli chodzi o jedynki... | = 1 więc jak resztę pomnożysz przez te jedynki to nic nie |
| | |
zmieni.
3 maj 21:46
xyz: Tak.
Ale teraz już nie wiem czemu nie można III przykładu zrobić 8*7*6, wyjaśnisz Mila?
3 maj 21:46
Maciek: u mnie jest błąd. xyz ma dobre rozwiązanie.
3 maj 21:47
Maciek: troszkę się pogubiłem z tymi dwójkami...
3 maj 21:49
Tomek: bo 2 powtarza sie dwa razy i tego juz z zasady mnozenia nie da rady.... tak na mój gust....
3 maj 21:49
Tomek: a np takie zadanko:
oblicz ile jest liczb naturalnych szesciocyfrowych w zapisie których jest jedna jedynka i dwie
dwójki.
6 po 2 * 4 po 1 * 7 *7 *7− tak by było gdyby nie uwzgledniając zera tak

a jak bedzie z zerem?
mozecie mi napisac jak się wpisuje symbol newtona bo nie wiem...
3 maj 21:53
Mila:
(2, 2, 3, 1, 1, 1, 1, 1)
| |
=28 − wybieramy dwa miejsca dla dwóch cyfr (2) |
| |
| |
=6 − wybieramy 1 miejsce dla trójki, pozostałe miejsca dla jedynek ( elementy |
| |
nierozróżnialne)
Razem: 28*6=168
Albo
| |
=56 − wybieramy 5 miejsc dla pięciu jedynek |
| |
| |
=3 wybieramy dwa miejsca dla dwóch dwójek |
| |
1 miejsce pozostaje dla 3.
Razem:
56*3=168
Inny sposób w następnym wpisie.
3 maj 21:58
Maciek: Tomek uwzględniając zero pamiętaj że ono nie może być na pierwszym miejscu. Na pozostałychg
traktujesz je jak normalna liczbę.
3 maj 22:01
Tomek: no właśnie w tym jest problem bo jakbym je traktował jak normalną cyfre to nie byłoby problemu
ale jak w tym przypadku to zrobić?
robić drugi przypadek dla 0?
3 maj 22:04
Mila: Symbol Newtona:
| | 8! | | 8! | | 6!*7*8 | | 7*8 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| =28 |
| | 2!*(8−2)! | | 2*6! | | 2*6! | | 2 | |
8!=1*2*3*4*5*6*7*8 można zapisać w zależności od potrzebnp. tak
8!=5!*6*7*8
Mnie uczono jeszcze inaczej.
np. zdarzenie sprzyjające:
(22311111)
wiemy, że trzeba to "wymieszać".
8 elementów można ustawić na 8! sposobów, ale jest 5 jednakowych i 2 inne też jednakowe
elementy więc mamy:
| 8! | | 5!*6*7*8 | | 6*7*8 | |
| = |
| = |
| =3*56=168 |
| 2!*5! | | 2*5! | | 2 | |
3 maj 22:10
Tomek: Mila a spróbowałabyś to oblicz ile jest liczb naturalnych szesciocyfrowych w zapisie których
jest jedna jedynka i dwie dwójki? bo nie wiem jak bedzie z tym zerem...
3 maj 22:14
Tomek: moze jednak ktoś sie skusi...

będe wdzieczny...
3 maj 22:40
Mila:
Rozważymy przypadki:
1)
(
1,x,y,z,2,2)
na pierwszym miejscu wystąpi 1,
| |
wybieramy 2 miejsca dla dwóch dwójek, |
| |
na pozostałe 3 miejsca wybieramy x,y,z∊{0,3,4,5,6,7,8,9},każda na 8 sposobów
| | | | 5! | |
Razem: | *83= |
| *512=5120 |
| | | 2!*3! | |
2)
(
2,2,1,x,y,z) na pierwszym miejscu 2,
| | | |
potem | miejsce dla drugiej 2, |
| | |
następnie N{4}1} miejsce dla jedynki, na pozostałe miejsca wybieramy
x,y,z∊{0,3,4,5,6,7,8,9},każda na 8 sposobów
3) (
m,1,22,x,y)
na pierwsze miejsce jedna ze zbioru {
3,4,5,6,7,8,9} −7 sposobów,
| |
=6 miejsce dla dwóch dwójek |
| |
8
2 − na pozostałe 2 miejsca : x,y∊{0,3,4,5,6,7,8,9}
razem 7*5*6*8
2=210*64=13440
Suma zdarzeń:
5120+10240+13440=28800
3 maj 22:46
Tomek: dzięki wszystkim

naprawdę mi pomogliście

jeszcze na pewno będę pisał
3 maj 22:52
PW: Pokuszę się o nieco inny opis rozwiązania. Nazwijmy ciągiem typu Z dowolny ciąg, w którym są
dokładnie dwie dwójki i jedna jedynka, a na pozostałych miejscach dowolne liczby ze zbioru
P={0,3,4,5,6,7,8,9}. Utworzenie n−elementowego ciągu typu Z polega na:
− wybraniu 3 miejsc spośród n i ustawieniu na nich na 3 możliwe sposoby liczb 1,2,2
− przyporządkowaniu pozostałym (n−3) miejscom dowolnych liczb ze zbioru P, co można uczynić na
8
n−3 sposobów.
Można więc utworzyć
n−elementowych ciągów typu Z.
Policzenie 6−cyfrowych liczb spełniających warunki zadania to obliczenie różnicy
L(6)−L(5).
Uzasadnienie: obliczenie L(6) odpowiada policzeniu wszystkich 6−elementowych ciągów typu Z −
takich, których pierwszym elementem jest "nie zero" oraz 5−elementowych ciągów typu Z z
dodanym zerem na początku.
| | | | | | | | | |
Odpowiedź: L(6)−L(5)= | •3•86−3− | •3•85−3=3•82[ | •8 − | ] = |
| | | | | |
192•(20•8−10) = 192•150 = 28800, czyli tak jak policzyła
Mila
4 maj 00:22
Tomek: jakbym wiedzial gdzie mieszkasz MILA to bym ci chyba piwo postawił.... uratowałaś moje 2
zadania z matury

po prostu WIELKIE DZIĘKI I WIELKI SZACUN.....

muaaaaa....
10 maj 20:49
Mila:
Tomek, Bardzo mi miło, że pomoc skuteczna, piwo nie jest konieczne, wystarczy dobre
słowo.
10 maj 21:01
Eta:
10 maj 21:01