Funkcja
Ona_18: Dana są funkcje : f(x)= x2 i g(x)= 2−x2
a) dla jakich x∊R zachodzi równość f(x)=g(x)
b) dla jakich x∊R wartości funkcji g są większe od wartości funkcji h, gdzie h(x)=f(x)+1 ?
15 wrz 16:05
Eta:
a) x
2 = 2 −x
2 to 2x
2 − 2=0 /:2
x
2 −1=0 <=> ( x −1)( x+1)=0 <=> x = 1 v x = −1
b)
h(x) = x
2 +1
to: g(x) > h(x) <=> 2 − x
2 > x
2 +1 <=> 2x
2 −1
<0
(
√2 * x −1)(
√2 * x +1}<0
| | √2 | | √2 | |
miejsca zerowe to: x= |
| lub x = − |
|
|
| | 2 | | 2 | |
parabola ramionami zwrócona do góry
więc ujemne wartości funkcja ta osiąga dla:
15 wrz 16:28