zadanie
monia: Ktos pomoze? x4+2x2−15=0
3 maj 19:46
Patryk: x2=t
3 maj 19:46
Ajtek:
Zmienna pomocnicza: x2=t i t≥0
t2+2t−15=0
I liczysz.
3 maj 19:47
3 maj 19:47
Ajtek:
Witaj
Eta
3 maj 19:50
Eta:
Witam
3 maj 19:50
Dominik: Fajne, zadanko, to jest na podstawowej maturze?
3 maj 19:52
Patryk: or
x2+5x2−3x2−15=0
x2(x2+5)−3(x2+5)=0
(x2+5)(x2−3)=0
3 maj 19:58
Patryk: tam w pierwszym powinno być x4
3 maj 19:59
monia: Dziekuje wam dobrzy ludzie.To x z pierwszego nawiasu=√5 lub x=√−5
3 maj 20:08
Patryk: nie tak nie można
3 maj 20:09
Bogdan:
albo tak:
x4 + 2x2 − 15 = 0 ⇒ x4 + 2x2 + 1 − 16 = 0 ⇒ (x2 + 1)2 − 42 = 0
(x2 + 1 − 4)(x2 + 1 + 4) = 0 ⇒ (x2 − 3)(x2 + 5) = 0
3 maj 20:13
monia: niestety nie radze sobie z tymi zadaniami.. musze wiedziec ile sie ròwna wtedy x z pierwszego
nawiasu i drugiego i musze to zapisac jako x∊ ... i nie wiem jak.help!
3 maj 20:16