lokata 550zł
renia 93: Pan Karol założył konto w banku i wpłacił na nie 550zł na półroczną lokatę. Oprocentowanie tej
lokaty wynosi 7% w skali roku, a podatek od odsetek wynosi 20%. Ile złotych będzie mógł pan
Karol podjąć z banku po upływie 2 lat?
3 maj 19:37
Dominik: (550x0,07) :2=38,5:2=19,25 odsetki za półroczną lokatę
19,25x0,20=3,85 podatek od odsetek
19,25−3,85=15,40 odsetki za półroczną lokatę po odjęciu podatku
550+15,40=565,40 pan Karol odbierze 565,40 zł
3 maj 19:40
renia 93: ale to dwa lata

a tu jest tylko po roku
3 maj 19:44
renia 93: halo

! pomocy
3 maj 19:54