zbie
sinus: Ze zbioru cyfr Z={1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy 3 razy po jednej bez zwracania i układamy w
kolejności losowania w trzycyfrowa liczbe.
Oblicz prawdopodobieństwo, ze w ten sposób ułozymy liczbę trzycyfrową większą od 558.
Ω = 9 * 8 * 7 = 504
wyznaczam zdarzenie A czyli ile możemy wylosować liczb wiekszych od 558
1. Cyfra setek wieksza od 5 → 6,7,8,9 → 4 mozliwości
2. Cyfra dziesiątek 1,2,3,4,5,6,7,8,9 → 8 mozliwości bo juz jedna wylosowaliśmy
3. Cyfra jedności 1,2,3,4,5,6,7,8,9 → 7 mozliwości bo juz mamy wylosowne dwie wcześniej
4*8*7 = 224
1. Cyfra setek jest równa 5 → 1 mozliwość
2. Cyfra dziesiątek wieksze od 5 → 6,7,8,9 → 4 mozliwości
3. Cyfra jedności 1,2,3,4,5,6,7,8,9 → 7 mozliwości bo juz mamy wylosowne dwie wcześniej
1*4*7 = 28
ale czy jeszcze nie zapomnieliśmy o liczbe 559
czyli zdarzenia A = 224 + 28 + 1 = 253
ale to jest żle bo w odpowiedzi pisze ze
| | 1 | |
P(A) = |
| czyli ich zdarzenie A musi wyglądać tak A = 224 + 28 = 252 |
| | 2 | |
czy jednak powinnismy uwzglednic to 559 czy moze ja mam gdzies błąd
3 maj 19:03
sinus: prosze o pomoc
3 maj 20:05
hh: nie mozesz wylosowac liczby takiej jak 559, bo losujesz bez zwracania
3 maj 20:14
Dominik: Dokładnie.
3 maj 20:15
sinus: okey
mam teraz taki przykład
Ze zbioru cyfr Z={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy 3 razy po jednej bez zwracania i układamy w
kolejności losowania w trzycyfrowa liczbe.
Oblicz prawdopodobieństwo, ze w ten sposób ułozymy liczbę trzycyfrową większą od 443.
i robie analogicznie jak wyzej
Ω = 648
A liczby wieksze od 443
A= 400
| | 400 | | 5 | |
P(A) = |
| a w odp podane jest P(A) = |
| |
| | 648 | | 9 | |
gdzie popełniam bład?
3 maj 22:33
sinus: up
3 maj 22:56
Mila: Nie widzę błędu, może jutro coś znajdę.
3 maj 23:53
PW: Zadanie trochę myląco sformułowane: przy losowaniu ze zbioru wszystkich cyfr można otrzymać
ciąg (0,x,y), który jest zdarzeniem elementarnym, ale nie jest utożsamiany z liczbą
trzycyfrową.
Dlatego pewnie rozwiązali, że
|Ω|=10•9•8=720.
Słowa "w trzycyfrową liczbę" w pierwszym zdaniu skreślić i będzie poprawnie sformułowane.
4 maj 00:56
sinus: kurde zawsze mnie to zmyla w tych zadaniach jak to rozrózniać kiedy uwzględniać to zero na
pierwszym miejscu a kiedy nie
4 maj 09:30
krystek: jeżeli masz liczbę trzycyfrową to np :152, 326 itd ale 034; 053 jest liczbą dwucyfrową.
4 maj 10:23
Mila:
Zadanie dobrze rozwiązane przy takim sformułowaniu.
Zgodność z odpowiedzią będzie przy sformułowaniu:
"Ze zbioru cyfr Z={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy 3 razy po jednej cyfrze bez zwracania i
układamy w
kolejności losowania w liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, ze w ten sposób ułożymy liczbę
trzycyfrową większą od 443."
4 maj 14:49
sinus: czyli przez to ze mam tam napisane ze i
"układamy w kolejności losowania w trzycyfrowa liczbe."
to musze uwzglednić to zero na pierwszym miejscu tak?
4 maj 15:49
barx: nie możesz brać zera bo tam w zbiorze masz cyfry od 1 do 9
4 maj 18:45
sinus: ale my mowimy o tym zadaniu drugim
4 maj 19:33
sinus: jest nizej zamieszczone
4 maj 19:34
Mila: Sinus, drugie zadanie dobrze rozwiązałeś, odpowiedź błędna, chyba, że źle przepisałeś
treść.
Przeczytaj komentarze PW , Krystek i moje.
4 maj 20:20