Pytanie
Dominik: Liczby x,y,19 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny, przy czym x+y=8. Oblicz x i y
Czy mogę to tak rozwiązać:
warunek ciągu arytmetycznego
y−x=19−y ===> tak samo jakbym zapisał b−a=c−b lub a2−a1=a3−a2
i teraz układ równań
x+y=8
y−x=19−y
y=8−x
8−x−x=19−8−x
8−2x=11−x
−2x−x=11−8
−x=3/(*−1)
x=−3
−3+y=8
y=8+3
y=11
niby dobrze jest bo suma licz x i y=8, ale czy na pewno mam to dobrze, może ktoś sprawdzić?
To jest to zadanie−−−>
https://matematykaszkolna.pl/strona/2988.html Pana Jakuba tylko nie wchodziłem w rozwiązanie, a sam próbowałem
zrobić.
Dominik: Dzięki tak teraz widzę

kurcze taki mały błąd
lepiej to było w nawiasie zapisać tak, to bym się nie pomylił, że trzeba zmienić znak czyli:
8−x−x=19−(8−x)
8−2x=19−8+x
−2x−x=3
−3x=3//(−3)
x=−1
−1+y=8
y=8+1
y=9