oblicz liczby
Grzesiek: Suma dwóch liczb jest równa 57, a różnica ich kwadratów 285. jakie to liczby ?
3 maj 18:45
Ajtek:
a+b=57
a2−b2=285
Liczysz.
3 maj 18:47
Bogdan:
Zapisz podane w treści zadania informacje w postaci układu równań
3 maj 18:47
ola: x+y=57 => x=57−y
x2−y2=285
(57−y)2−y2=285
3249 −114y +y2−y2=285
3249 −285 =114y
2964 =114y
26 =y
x=57−y
x=57−26=31
3 maj 18:52
Ajtek:
Cześć
Bogdan 
.
Jak widzisz zapisałem

.
3 maj 18:58
Bogdan:
Cześć Ajtek, widzę, ale byłoby lepiej, gdyby Grzesiek zapisał układ równań
i spróbował go rozwiązać
3 maj 19:00
Bogdan:
Proponuję rozwiązać ten układ prostszym sposobem.
3 maj 19:01
Ajtek:
Wiem o co chodzi. Niestety ola zrobiła wszystko.
3 maj 19:02
Bogdan:
układ można rozwiązać prościej od rozwiązania oli
3 maj 19:04
Bogdan:
x + y = 57 i x2 − y2 = 285 ⇒ (x + y)(x − y) = 285 ⇒ 57(x − y) = 285 ⇒ x − y = 5
Dodając stronami otrzymujemy: 2x = 62 ⇒ x = 31 i y = 57 − 31 = 26
3 maj 19:11
zombi: a+b=57
a−b=5
+++
3 maj 19:12
zombi: nie widziałem, że odpisałeś.
3 maj 19:12
Grzesiek: tylko ja to muszę zapisać i rozwiązać za pomocą równania lub nierówność funkcji kwadratowej.
3 maj 19:41
Ajtek:
To robisz tak jak ola.
3 maj 19:42