bardzo trudne zadanie!
wiesia: Klasa liczasa 15 osòb jedzie−gesiego−na wycieczke rowerowa.Jakie jest prawdopodobienstwo
tego,ze dwaj ustaleni uczniowie beda jechali obok siebie


? JAK TUTAJ WYPISAC IΩI i IAI

?Czy ktos ma pojecie
3 maj 18:44
ola: jako pierwsza może jechać dowolna osoba spośród 15, jako druga dowolna osoba spośród 14
(bez tej która jechała jako pierwsza). Jako trzeci kolarz może jechać dowolna osoba spośród 13
(bez tej która jechała jako pierwsza i druga). itd...
IΩI=15*14*13*... *2*1=15!
Wybrane osoby mogą jechać jako 1i2 lub 2i3 lub 3i4 itd. aż do 14i15. Mogą jechać na 2 sposoby,
albo osoba A z przodu a B za nią albo osoba B z przodu a A za nią
IAI=2* 14=28
P(A)=28/15!
3 maj 19:06
wiesia: BARDZO BARDZO DZIEKUJE

!Super wytlumaczone!
3 maj 19:23
wiesia: moment,a dlaczego IAI=2*14 ? a nie 2*15

?
3 maj 19:28
wiesia: i mam jeszcze male pytanko,jak mam to policzyc bo jeszcze tak nie widzialam zeby silnia byla w
mianowniku a w liczniku normalnie np.28 jak sie to liczy?
3 maj 19:32
PW: Dla humoru zapytam (do treści zadania):
− W jaki sposób mogli jechać obok siebie, skoro jechali gęsiego?
4 maj 13:01
pigor: . ,bo 1−ego "ustawiasz" i aby otrzymać parę "doklejasz" pozostałych 14−tu na 14 sposobów, a
więc masz |A|= 14 par razy 2! (każda para na 2 sposoby) = 14*2= 28 . ...
4 maj 13:15