wyznacz tangens kata
maturzysta:

dProsta k jest styczna do okregu o srodku s a prosta l przecinsa go w punktach b i c. Proste
przecinaja sie pod katem prostychh w punkcie d. wyznacz tangens kata awb(α) jezeli
|BC|=4,8|AD|
nie wiem w ogole od czego zaczac..
3 maj 18:06
Bogdan:
Od porządnego rysunku z poprawnymi oznaczeniami
3 maj 18:50
maturzysta: taki rysunek byl w ksiazce..
3 maj 19:21
Bogdan:

2a = 4,8b ⇒ a = 2,4b,
| | b | | b | | 5 | |
tg2α = |
| = |
| = |
| |
| | a | | 2,4b | | 12 | |
dokończ
3 maj 19:27
Bogdan:
ale Twój rysunek jest byle jaki i ma złe oznaczenia, np. kąt prosty nie jest u Ciebie prosty,
punkty oznacza się dużymi literami
3 maj 19:29