Mam kilka− wydaje mi się, że prostych i króciuchnych zadań "wykaż, że..." ze statystyki. A że
nigdy żadnego nie robiłam, to prosiłabym o pomoc, gdyby się komuś nudziło.
1) Wykazać, że r(X,X)=1
Od czego zacząć? Równość jest dość oczywista, ale jak (straszne słowo!) wykazać to coś?
| cov(X,X) | E[X*X] − E[X]*E[X] | |||
r(X,X) = | = | = 1. | ||
| σX*σX | E[X2] − (E[X])2 |
Ten wzór na odchylenie standardowe kwadratu zmiennej... chyba widziałam go na matematyce, ale
tak ogólnie jest mi raczej obcy.
Dzięki. Będę dalej się wpatrywać i ogarniać.