matematykaszkolna.pl
Narysuj wykres funkcji: f(x) = |x^2 - |x| - 2| MAturzysta :): Narysuj wykres funkcji: f(x) = |x2 − |x| − 2| Nie jestem do końca pewien jak te wartości bezwzględne poopuszczać, a podstawiać x−ów też nie ma sensu, pomoże ktoś?
3 maj 17:43
MAturzysta :): Podbijam, proszę o pomoc bo nie wiem jak opuszczać te wartości bezwzględne, a na internecie nie znalazłem rozwiązania :<
3 maj 18:07
kosmonauta: W internecie, ziom.
3 maj 18:08
MAturzysta :): Dzięki za pomoc emotka, pomogłeś mi niezmiernie.
3 maj 18:09
3 maj 18:11
MAturzysta :): Niestety w tym filmiku nie ma wartości bezwzględnej podwójnie założonej, byłby ktoś łaskaw mi to pomóc rozpatrzyć?
3 maj 18:16
MAturzysta :): nikt tego nie ogarnie ?....
3 maj 18:21
Mila: PO kolacji, jeśli nikt nie napisze wcześniej.
3 maj 18:27
MAturzysta :): Dziękuję bardzo, a kiedy nadejdzie pora kolacji ?
3 maj 18:27
gość: z def. IxI=x dla x≥0, zaś IxI=−x dla x<0, więc rysujesz f(x)=x2 +x−2 dla x<0 oraz f(x)=x2 − x − 2 dla x≥0, a potem wszystkie punkty leżące pod osią OX symetrycznie przenosisz nad nią. I finał.
3 maj 18:28
Bogdan: rysunek y = x2 − |x| − 2 y = x2 − x − 2 dla x < 0, y = x2 + x − 2 dla x ≥ 0 Wykres y = |x2 − |x| − 2| powstaje z przeniesienia części tego wykresu znajdującej się pod osią x nad tę oś
3 maj 18:32
MAturzysta :): Dziękuję bardzo, po prostu nie wiedziałem co zrobić z tą pierwszą wartością bezwzględną chciałem to x2 − 2 też jakoś rozpatrzyć.. Dziękuję bardzo emotka
3 maj 18:38
Mila: rysunek Jestem, pozostało mi dorysować końcowy wykres f(x)=|x2−|x|−2| Trochę mało precyzyjny. Masz pytania?
3 maj 20:58
MAturzysta :): Już nie, ale mam jeszcze inne zadanko z którym nie mogę sobie poradzić, założyć nowy wątek?
3 maj 21:07
Mila: Tak.
3 maj 21:32