Narysuj wykres funkcji: f(x) = |x^2 - |x| - 2|
MAturzysta :): Narysuj wykres funkcji:
f(x) = |x2 − |x| − 2|
Nie jestem do końca pewien jak te wartości bezwzględne poopuszczać, a podstawiać x−ów też nie
ma sensu, pomoże ktoś?
3 maj 17:43
MAturzysta :): Podbijam, proszę o pomoc bo nie wiem jak opuszczać te wartości bezwzględne, a na internecie nie
znalazłem rozwiązania :<
3 maj 18:07
kosmonauta: W internecie, ziom.
3 maj 18:08
MAturzysta :): Dzięki za pomoc

, pomogłeś mi niezmiernie.
3 maj 18:09
3 maj 18:11
MAturzysta :): Niestety w tym filmiku nie ma wartości bezwzględnej podwójnie założonej, byłby ktoś łaskaw mi
to pomóc rozpatrzyć?
3 maj 18:16
MAturzysta :): nikt tego nie ogarnie

?....
3 maj 18:21
Mila: PO kolacji, jeśli nikt nie napisze wcześniej.
3 maj 18:27
MAturzysta :): Dziękuję bardzo, a kiedy nadejdzie pora kolacji

?
3 maj 18:27
gość: z def. IxI=x dla x≥0, zaś IxI=−x dla x<0, więc rysujesz f(x)=x2 +x−2 dla x<0
oraz f(x)=x2 − x − 2 dla x≥0,
a potem wszystkie punkty leżące pod osią OX symetrycznie przenosisz
nad nią. I finał.
3 maj 18:28
Bogdan:

y = x
2 − |x| − 2
y = x
2 − x − 2 dla x < 0, y = x
2 + x − 2 dla x ≥ 0
Wykres y = |x
2 − |x| − 2| powstaje z przeniesienia części tego wykresu znajdującej się
pod osią x nad tę oś
3 maj 18:32
MAturzysta :): Dziękuję bardzo, po prostu nie wiedziałem co zrobić z tą pierwszą wartością bezwzględną
chciałem to x
2 − 2 też jakoś rozpatrzyć.. Dziękuję bardzo
3 maj 18:38
Mila:

Jestem, pozostało mi dorysować końcowy wykres
f(x)=|x
2−|x|−2|
Trochę mało precyzyjny.
Masz pytania?
3 maj 20:58
MAturzysta :): Już nie, ale mam jeszcze inne zadanko z którym nie mogę sobie poradzić, założyć nowy wątek?
3 maj 21:07
Mila: Tak.
3 maj 21:32