ułamek okresowy
kamczatka: ułamek okresowy
skąd wiadomo że 0,1111(1) to 2/9 w ułamku ?
3 maj 16:07
konrad: to nieprawda
3 maj 16:08
kamczatka: przepraszam miało być 1/9
3 maj 16:09
zombi: 2/9 = 0,22222
0,(1) = 1/9
A liczy się to tak
oznaczmy przez x=0,(1), teraz pomnóżmy to razy 10.
10x=1,(1) Teraz tworzymy mini układ równań
10x=1,(1)
x=0,(1)
odejmujemy pierwsze rownanie od drugiego i otrzymujemy
9x=1 ⇒ x=1/9, czyli 0,(1) = 1/9
3 maj 16:10
Bogdan:
albo korzystając z własności sumy szeregu geometrycznego, w którym a
1 = 0,1 i q = 0,1
i n→
∞
| | a1 | | 0,1 | | 0,1 | | 1 | |
S = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − q | | 1 − 0,1 | | 0,9 | | 9 | |
4 maj 02:00