ciag
nati: mamy pytanie dotyczace sprawdzania czy ciag jest atytmetyczny
zawsze myslalam ze należy od a
n+1 − a
n i to wystarczy ale w zadaniu 2 przykład b
http://www.zadania.info/4121278
było inaczej .
dlaczego tak jest zawsze musze sprawdzac a
1 dodatkowo czy jak ?
3 maj 16:03
b.: Pokazaliśmy, że an+1−an = 2 dla n≥2, więc jeszcze nie wiemy, czy ciąg jest arytmetyczny, bo
nie sprawdziliśmy tego dla n=1 (a tylko dla n≥2) −− no to sprawdzamy: a2 − a1 = 3 ≠ 2, czyli
jednak nie jest
3 maj 16:44
b.: lepiej byłoby tam w rozwiązaniu napisać ,,bo nie sprawdziliśmy tego dla n=1'' zamiast ,,... dla
a1''
3 maj 16:44
natii: a w ciagu geometrycznym sa tez jakiec doatkowe warunki ?
3 maj 17:05
b.: tutaj nie był żadnego dodatkowego warunku, tylko an+1−an − stałe dla n≥1
4 maj 22:11