Pytanie
Dominik: Mam takie zadanie:
| | x−1 | |
Rozwiązaniem równania −2= |
| jest liczba? |
| | x+2 | |
Ktoś rozwiązał to tak:
−2x−4=x−1
−2x−x=−1+4
−3x=3/(*−3)
x=−1
A ja rozwiązałem to tak wyznaczyłem najpierw dziedzinę:
−2=x+2
−x=2+2/(*−1)
x=−4 ma być różne od 4 czyli R/{−4}
i teraz zapisałem to tak:
−2=x−1
−x=−1+2
−x=1/(*−1)
x=−1
I moje pytanie jest takie czy to przypadek, że mi tak wyszło czy dobrze to rozwiązałem bo nie
jestem pewien, bo w równaniu jest −2 gdyby było 0 to bym był pewien, a tak też mogę zrobić?
3 maj 15:26
Dominik: blad na bledzie. dziedzina zle wyznaczona i rozwiazanie zle.
dziedzina: mianownik ≠ 0, tj. x + 2 ≠ 0
| | licznik | |
a rozwiazanie na zasadzie |
| = 2 ⇔ licznik = 2 jest bzdura. nie powiesz mi |
| | mianownik | |
| | 2 | |
chyba, ze |
| = 2, bo w liczniku jest 2, prawda? |
| | 3 | |
masz 2 opcje
1) pomnozyc razy mianownik i rozwiazac rownanie liniowe
2) sciagnac −2 na prawa strone rownania i dodac ulamki; ulamek jest rowny 0, gdy licznik jest
rowny 0.
3 maj 15:30
Aga1.: Dziedzina: mianownik różny od 0, czyli x+2≠0, x≠−2
D=R\{−2}.
Raczej przypadek
Można na upartego zapisać proporcję
i teraz na 'krzyż'
−2(x+2)=x−1
3 maj 15:31
jikA:
Bardzo dobrze że zacząłeś od wyznaczenia dziedziny ale Twoje rozwiązanie pomimo dobrego
wyniku jest źle rozwiązane. Jeżeli byś miał takie równanie
| | x − 1 | |
1 = |
| i byś przyrównał tylko licznik do 1 to otrzymasz |
| | x + 2 | |
x − 1 = 1 ⇒ x = 2 wstawiając to do naszego równania mamy
Twój sposób zwiera błąd ponieważ bierzesz tylko pod uwagę licznik a nie wiemy jak się zachowa
mianownik dla tego x.
3 maj 15:32
Dominik: Tak myślałem
3 maj 15:32
Dominik: Dzięki wielkie, chciałem się upewnić, że to był przypadek, nie pasowało mi i tak sposób mojego
rozwiązania, dzięki raz jeszcze, w sumie kto nie pyta ten nie błądzi
3 maj 15:34
Aga1.: Kto pyta ten nie błądzi.
3 maj 15:53