matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę funkcji
Crytek:
x
2
− 6x + 8
lim
2x
2
+ x − 10
x→2
3 maj 15:03
Kejt:
4−12+8
0
=
8+2−10
0
więc korzystam z de'l Hospitala:
(x
2
−6x+8)'
2x−6
=lim
=lim
=...
(2x
2
+x−10)'
4x+1
wystarczy podstawić..
3 maj 15:06