Matura to Bzdura ?!? ?!?!
Kipic: Podobieństwo
Dane sa zdarzenia A i B zawarte w Ω takie że P(A')=0,1 i P(B') = 0,2.
| | 7 | |
Wykaż ze P(A∩B)≥ |
| * P(B) |
| | 8 | |
Wiec ja wykazałem tak :
P(B)=0,8
P(A)=0,9
P(A)+P(B)−P(A∩B)≤1
0,9+0,8−P(A∩B)≤1
0,7≤P(A∩B) czy to samo by bylo gdybym pisal zamiast ≤ znak =

Wiec znajac : P(A∩B)
0,7≥0,7
wiec widac ze sa rowne
I moje pytanie brzmi czy to jest dobrze zrobione i czy taki dowod by przeszedl za 5 pkt
b.: ,,czy to samo by bylo gdybym pisal zamiast ≤ znak ='' −−> gdybyś napisał tam '=', to byłoby źle
jak na mój gust jest dobrze, chociaż sam napisałbym końcową część w jednej linijce: zachodzi
| | 7 | | 7 | |
P(A∩B) ≥ 0,7 = |
| 0,8 = |
| P(B) |
| | 8 | | 8 | |