pytanie o kolejność
ja: czy jak ma narysować wykres funkcji z wart bezwgl to najpierw IxI a potem translacja i Ix+2I
czy najpierw x+2 potem moduł, w tym przykładzie wychodzi na tak samo, a jak ogólnie?
3 maj 14:37
KamilC: Akurat w tym przypadku kolejność jest dowolna. Poszukaj sobie w necie algorytm przekształcania
wykresów funkcji, bo różnie to wygląda w innych przypadkach
3 maj 14:40
3 maj 14:45
ja: nie udało mi się znaleźć, w jakich funkcjach trzeba inną kolejność
3 maj 14:52
bezendu: rysujesz wykres funkcji f(x)=|x| a potem przesuwasz o dwie jednostki w lewo
3 maj 14:54
ja: wiem, umiem to, ale mi chodzi o kolejność przekształceń
3 maj 14:57
konrad: wszystko zależy od funkcji..
3 maj 15:00
Dominik: zawsze idziemy od "wewnatrz" (najblizej x'a) do zewnatrz i po kolei wykonujemy przeksztalcenia.
3 maj 15:01
ja: no tak to wiem bo np logIxI +2 to trzeba najpierw logx potem moduł i na koniec translacja
3 maj 15:04
konrad: tutaj akurat log |x|=log x ze względu na dziedzinę
3 maj 15:05
ja: ok, to zawsze od środka czy są jakieś wyjatki
3 maj 15:06
konrad: chyba, że chodzi o log(|x|+2)?
3 maj 15:06
konrad: najlepiej zawsze
3 maj 15:06
KamilC: taki przykładzik z głowy:
| | 1 | |
f(x) = − | |
| −2 | + 3 |
| | |x|−1 | |
| | 1 | |
1. Rysujemy wykres y = |
| |
| | x | |
| | 1 | |
2. Przesunięcie o 1 w prawo y = |
| |
| | x−1 | |
3. Odbijamy prawą część wykresu względem OY na lewą stronę,
| | 1 | |
po prawej zostawiamy y = |
| |
| | |x|−1 | |
| | 1 | |
4. Przesunięcie o 2 w dół y = |
| − 2 |
| | |x|−1 | |
| | 1 | |
5. Wart bezwzględna − to co pod OX odbijamy do góry y = | |
| − 2 | |
| | |x|−1 | |
| | 1 | |
6. Cały wykres odbijamy względem OX y = − | |
| − 2 | |
| | |x|−1 | |
| | 1 | |
7. Przesunięcie o 3 do góry y = − | |
| − 2 | +3 |
| | |x|−1 | |
Oczywiście istnieje wiele innych konfiguracji, dałbym ci linka, ale nie znam regulaminu tego
forum
3 maj 15:09
KamilC: nie wiem, czy reguła "od środka" sprawdza się np. między pkt. 1−3, myślę, że ta reguła może być
zwodnicza, bo reguła od której są wyjątki nie jest regułą
3 maj 15:11
bezendu: @KamilC daj linka

nic się nie stanie
3 maj 15:13
3 maj 15:17
Dominik: wykres otrzymany w tych krokach, ktore podales jest zly. a regula od srodka jest prawidlowa.
| | 1 | |
pierwotna funkcja jest f(x) = |
| , nastepnie wykonujemy najblisze przeksztalcenia, czyli |
| | x | |
1. symetria wartosci dla dodatnich argumentow wzgledem OY.
2. translacja o wektor [1, 2]
3. symetria ujemnych wartosci wzgledem OX
4. symetria wartosci dla dodatnich argumentow wzgledem OY.
5. translacja o wektor [0, 3]
3 maj 15:21
KamilC:
hmm, moim zdaniem twój jest zły, w linku który podałem zerknij na stronę 12 − najpierw
translacja (w prawo) potem symetria i znów translacja (w dół)
Jeżeli dalej będziesz sądził, że masz rację to daj znać, niedługo piszę maturę

i wolałbym
nie tkwić w błędnych przekonaniach
3 maj 15:34
3 maj 15:39
Dominik: a nie, pomylka. caly czas myslalem ze tam jest +2, a jest znak minusa.
3 maj 15:41
Dominik: no i co gorsza, pomylilem piszac, ze |x| jest symetria wzgledem OY, a nie OX.
3 maj 15:44
KamilC: No tak, kiepska dziś pogoda

W każdym razie |x| to "symetria wgl OY", a co do zasady "od środka" to trzeba uważać ten
konkretny (chyba jedyny wyjątek)
3 maj 15:52
Dominik: dobra, juz wiem.
sugerowalem sie tym, ze chociazby dla prostego przykladu. f(x) = |x| − 1 jest najpierw
| | 1 | |
symetria, a potem translacja. natomiast dla g(x) = |
| jest najpierw translacja, a |
| | |x| − 1 | |
potem symetria. roznica bierze sie stad, ze dla funkcji f odejmujemy 1 od wartosci funkcji, a
dla g od argumentu. ot co.
3 maj 15:55