swswx
KamilC: Rozwiąż równanie:
ln(2x+1) = 2lnx+1
wynik to: x=U{1 + √1+e{e}
3 maj 14:34
KamilC: | | 1 + √1+e | |
wynik to: x= |
| poprawnie |
| | e | |
3 maj 14:37
KamilC: jest ktoś na forum, kto ogarnia równania wykładnicze?
3 maj 15:12
jikA:
A czy to jest równanie wykładnicze czy może logarytmiczne?
3 maj 15:16
konrad: zacznij od dziedziny
3 maj 15:16
jikA:
Najpierw ustal dziedzinę tego równania.
2ln (x) + 1 = ln (ex2)
3 maj 15:17
KamilC: racja, logarytmiczne

ale wiesz, niedaleko od wykładni do logarytmu
ok:
2x+1>0
x
2 > 0
x > 0
x∊ (0 ; +
∞)
co dalej?
3 maj 15:22
konrad: nie wiem za bardzo skąd to równanie jikA się wzięło
3 maj 15:24
konrad: x
2>0 dla R\{0}
3 maj 15:25
Aga1.: Dziedzina
2x+1>0 i x>0⇒x>0
ln(2x+1)=lnx2+lne
ln(2x+1)=ln(ex2)
ex2−2x−1=0
Dokończ.
3 maj 15:25
Dominik: @konrad.
2lnx + 1 = lnx2 + lne = ln(ex2)
3 maj 15:26
jikA:
Widzę że są problemy nawet z wyznaczeniem dziedziny fakt faktem dobrze wyszedł Ci wynik
ale Twoja wyjściowa funkcja wygląda tak
ln (2x + 1) = 2ln (x) + 1 a nie tak
ln (2x + 1) = ln (x2) + 1 czyli powinieneś zapisać
2x + 1 > 0 ∧ x > 0 (a nie x2 > 0 bo z tego wychodzi x ∊ R \ {0}).
Wyżej masz napisane jak powinieneś zamienić prawą stronę równania.
3 maj 15:26
konrad: @Dominik
aaa, to ja wiem, myślałem że to jest całe to równanie wyjściowe jakoś przekształcone
3 maj 15:28
KamilC: racja jikA, dziedzinę wyznaczyłem w zeszycie dobrze
w ogóle niepotrzebnie założyłem temat, początkowo wyszło mi zamiast ex2−2x−1=0
ex2−2x+1=0 i Δujemna, wiem miałem obawy co do moich przekształceń. Co do dziedziny, to z tym
kwadratem rzeczywiście wybiegłem bez sensu
Dzięki za pomoc
3 maj 15:41