matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo zumba: czy mogłby ktoś wytłumaczyć czym różni się prawdopodobieństwo (tak jak w podpunkcie "b") wyciągniecie kuli za drugim razem, a choćby za pierwszym lub za trzecim? bo nie za bardzo widzę, aby to miało znaczenie w rachunkach. pytanie odnośnie tego zadanka: https://matematykaszkolna.pl/strona/1516.html
3 maj 14:26
KamilC: b−kula biała c−kula czarna mamy 4b i 3c, łącznie 7 kul mamy wylosować czarną za drugim razem, czyli za pierwszym musimy białą
 4 
prawdopodobieństwo wylosowania białej to

7 
po wyjęciu jednej białej mamy 3b i 3c, łącznie 6 kul
 1 
teraz losujemy czarną, prawdopodobieństwo wynosi

2 
 4 1 2 
czyli prawdopodobieństwo wylosowania czarnej za drugim razem wynosi

*

=

7 2 7 
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− zwróć uwagę, że gdybyśmy mieli wylosować czarną za pierwszym razem to
 3 
prawdopodobieństwo byłoby większe, tj.

. (3 kule czarne z 7 ogółem) Ponieważ w
 7 
pierwszym podejściu wyjęliśmy jedną białą, tzn zmniejszyliśmy liczbę białych to automatycznie zwiększyliśmy szanse wyjęcia czarnej Dużo tekstu, ale chyba proste
3 maj 14:56
zumba: tzn. bardziej miałem na myśli ten schemat z wyliczaniem z kombinacjami, bo nie bardzo zrozumiałem czym różni się to, że za pierwszym, za drugim a za trzecim. zresztą stwierdzenie w tym losowaniu − "kula czarna za drugim razem" nie zwalnia nas z tego, że kula czarna może także pojawić się za pierwszym razem? emotka
3 maj 15:07
zumba: hopsa
3 maj 15:52
zumba: hejho
4 maj 13:15
zumba: bum
4 maj 14:58
zumba: ktos wie?
6 maj 20:39