nh
Jcek : potrzebuje rozwiazania (2x+1)2=(3x+4)2
3 maj 14:20
Jcek : to jest 2x
2+1=9x
2+16
2x
2−9x
2+1−16
3 maj 14:21
konrad: źle podniosłeś nawiasy do potęgi, wzory skróconego mnożenia się kłaniają
3 maj 14:23
bezendu:
(a+b)2=a2+2ab+b2 a u Ciebie jest a2+b2 brakuje 2ab
3 maj 14:24
Jcek : to jak
3 maj 14:24
Jcek : 4x
2
3 maj 14:25
konrad: jak wyżej kolega napisał
3 maj 14:25
Dominik: lub
(2x + 1)2 − (3x + 4)2 = 0
(2x + 1 − 3x − 4)(2x + 1 + 3x + 4) = 0
dokoncz
3 maj 14:25
konrad: przyjrzyj się jeszcze raz wzorowi
3 maj 14:25
bezendu:
a no tak
(2x+1)2=4x2+4x+1
3 maj 14:26
bezendu: Zresztą po co podnosić do kwadratu

Dominik pokazał Ci szybszy sposób a
2−b
2=(a−b)(a+b)
3 maj 14:27
Aga1.: Można nieco inaczej
(2x+1)2=(3x+4)2 /√
√(2x+1)2=√(3x+4)2
I2x+1I=I3x+4I
2x+1=3x+4 lub 2x+1=−3x−4
x=
3 maj 14:28
KamilC: należy sporzystać tu z wzoru skróconego mnożenia: (a+b)2=a2+2ab+b2 czyli mamy:
4x2+4x+1=9x2+24x+16
5x2+20x+15=0 |:5
x2+4x+3=0
Daj znać, czy sam sobie poradzisz z tą funkcją kwadratową.
3 maj 14:29
Jcek : tak

4x
2+2*4*1+1
3 maj 14:31
konrad: nie do końca, zresztą wyże już masz napisane jak
3 maj 14:32
Jcek : Δ=4 a pierwiastek Δ=2
3 maj 14:33
bezendu: @Jacek źle niestety albo korzystasz z równania równoważnego które pokazał Aga1 albo sposób
Dominika a jak nie potrafisz tak to męcz się wzorami (a+b)
2
3 maj 14:34
Jcek : x1= −3 x2= −1
3 maj 14:35
Jcek : dobrze ?
3 maj 14:37
Dominik: tak, dobrze. ale gdybys zastosowal sie do mojej rady z posta 14:25 lub Agi z 14:28 policzylbys
to szybciej.
(2x + 1)2 = (3x + 4)2
(2x + 1)2 − (3x + 4)2 = 0
(2x + 1 − 3x − 4)(2x + 1 + 3x + 4) = 0
(−x − 3)(5x + 5) = 0
(x + 3)(x + 1) = 0
x = −3 ∨ x = −1
3 maj 14:49