.
maturzystka: hej, obstawiacie coś konkretnego na maturze z matematyki?

co warto sobie powtórzyć?

pozdrawiam!
3 maj 13:57
bezendu:
ja obstawiam funkcje kwadratową, wielomiany, funkcje liniową, geometrie, prawdopodobieństwo,
wartość bezwzględną i funkcje wymierną
3 maj 13:59
Trivial: Kiedy jest matura z matematyki?
3 maj 14:02
bezendu: 8 maja
3 maj 14:03
Izulka: 8 maja w środę niestety!
3 maj 14:03
Trivial: To jeszcze dużo czasu! Można 3 lata spokojnie nadrobić.
3 maj 14:06
adamantan: taaa , 3 lata w 4 dni
3 maj 14:08
bezendu: ja mam jeszcze cały rok
3 maj 14:09
klok: Macie jakieś dobre sposoby na prawdopodobieństwo? Kompletnie sobie z tym nie radzę, nie
potrafię odróżnić kiedy co mam stosować.
3 maj 14:11
lol : oby były wielomiany , funkcje z działu wyznacz miejsce zerowe f(x)
bo jak narazie to w tym w miare sie czuje i geometria
3 maj 14:15
3 maj 14:17
klok: Super, dzięki.
3 maj 14:25
Trivial:
klok. Proste pytania:
1. Czy kolejność ma znaczenie? TAK / NIE
2. Czy elementy mogą się powtarzać? TAK / NIE
1. TAK
2. TAK → Wariacje z powtórzeniami, Prosta reguła mnożenia
2. NIE → Wariacje bez powtórzeń, Uogólniona reguła mnożenia, Permutacje
1. NIE
2. TAK → Kombinacje z powtórzeniami −
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kombinacja_z_powt%C3%B3rzeniami
2. NIE → Kombinacje bez powtórzeń
3 maj 14:25
lol : jakie w macie typy co bedzie na matmie
3 maj 14:34
publicat: ja proponuje przejrzeć arkusze z poprzednich lat, część zadań się powtarza

i są co roku na
maturze
3 maj 16:48
Dominik: Trivial, zaintrygowales mnie tymi kombinacjami z powtorzeniami. dla przykladu podanego na
wikipedii, tj zbior {a, b, c, d} − ilosc kombinacji 2−elementowych. czy to nie powinno wynosic
| | 42 | |
|
| ? w koncu pierwsza litere moge wybrac na 4 sposoby, druga tez i musze podzielic |
| | 2! | |
przez ilosc sposobow na ktore mozna je ustawic (tj. ab i ba to samo). niestety wychodzi 8,
wiec odjalem jeszcze jakies elementy zbioru − ktore? co jest nie tak? jak w zadaniach, w
ktorych uzylbys kombinacji z powotrzeniami zastapilbys je zwyklym mnozeniem? masz moze
przyklad takiego zadania?
3 maj 17:25
Boogeyman: Moge wstawić wam na jakis hosting plików pdf z zadaniami z poprzednich matur poukładanymi
działami.
3 maj 17:44
bezendu: @Boogeyman na pewno się przyda
3 maj 18:00
alubos: Zauważyłam kilka "hitów" ostatnich latach:
1. równanie/ nierówność (wielomiany, moduł)
2. równanie prostej
3. okrąg w układzie współrzędnych
4. funkcja kwadratowa
5. bryły przestrzenne
6. zadanie "o pociągach" z wykorzystaniem v=s/t i równania kwadratowego
7. znienawidzone przez wszystkich "wykaż, że"
3 maj 18:06
Deivo: Sory, że się wtrącam, ale mam pytanie z polskiego. Jakie części Dziadów trzeba znać do matury ?
Bo w spisie lektur w internecie pisze, że tylko cz.III, a nam polonistka gadała że II, III i
IV.
Tak wiem, że to strona poświęcona matematyce, ale nie miałem gdzie zapytać
3 maj 18:12
Use: Dominik, może w pełni nie odpowiem na twoje pytanie ale zauważam jedną rzecz a mianowicie
jeżeli mamy sytuacje którą podałeś a wiec zbior powiedzmy A={a,b,c,d} i robimy z tego
dwuelementowe kombinacje z powtorzeniami ( cokolwiek to znaczy). to możemy przecież najpierw
zrobić zwykłą kombinację czyli 4 po 2 z tego otrzymamy wynik 6. Teraz jak juz mamy taki wynik
po prostu możemy dodać sytuacje w których się mogą powtarzac te elementy czyli
{aa},{bb},{cc},{dd} , jak widac takich sytuacji jest 4 . Co razem daje 10 mozliwosci...
3 maj 18:13
3 maj 18:13
Use: Tez ogarniam tylko III czesc bo to jest w spisie lektur ... ( a podobno jest zapis że może byc
nawet taka lektura na maturze która w ogóle nie była omawiana także pewenie i te części moga
sie pojawic ...)
3 maj 18:15
Technik: @Deivi dobrze wyczytałeś obowiązuje tylko III cześć

@Boogeyman Ty piszesz z fizykę

zarzuć jakimś linkiem do ciekawych arkuszy
3 maj 18:16
Basiek: 1)
http://www.cke.edu.pl/images/stories/Inf_mat_od2008/inf_polski_a.pdf
Jedyne PEWNE źródło wiedzy. Tu szukajcie, co Was obowiązuje.
2) "Dziadów" i tak nie będzie...
3) Obowiązują TYLKO te lektury, które są w spisie. Tylko i wyłącznie. I tylko w wytyczonych
ramach. Owszem, na maturze
rozszerzonej z języka polskiego może pojawić się tekst
całkowicie z kosmosu. Na maturze podstawowej− nie.
Pozdrawiam, bez paniki i powodzenia.
3 maj 18:17
Use: tylko szkoda że poslugujesz sie informatorez z 2008 roku...
3 maj 18:21
Boogeyman: Pisze, pisze. Nie mam zbioru arkuszy. wiekszosc matur poprzednich przerobilem na lekcjach
fizyki.
Arkusze masz na stronie CKE razem z rozwiązaniami. Ja ucze sie czytajac dzial z podręcznika
szkolnego (mam Zamkoru) − podobno najlepsze, oglądam jak ten Pan rozwiazuje zadania :
http://www.filoma.org/ . Miałem lekcje z doktorem fizyki w liceum, które kilka dni temu skonczyłem

i powiedział on ze nie ma zadnego godnego zbioru do nauki fizyki. Najważniejsze to wykuc teorię
i robić mase zadań. Fizyka jest bardzo specyficzna, często trzeba kombinować i myśleć
intensywnie przy wyglądających na intuicyjne zadaniach. Ciężko będzie
3 maj 18:21
bash: Oczywiscie, ze mogą być różne teksty..Uczeń może dostać tekst, którego zupełnie nie zna...ale
zna jego autora i powinien wiedzieć w jakiej konwencji jest napisany
3 maj 18:23
3 maj 18:25
Basiek: @Use− "od 2008r.", a że nowego nie ma... obowiązuje ten. Polecam jednak popracować nad
czytaniem ze zrozumieniem,

@bash− nie, dostaje się test, który musi być zamieszczony jako literatura obowiązkowa w
standardach maturalnych. Chociaż oczywistym jest, że nikt w żadnej szkole nie przerobi całej
książki, ani każdego wiersza danego autora (najczęściej jest to wybór wierszy, więc obowiązują
wszystkie). Ale to, że uczeń "nie zna", nie znaczy, że teksty są z kosmosu. Wszyściuchno z
informatora.
3 maj 18:28
Boogeyman: Rozszerzenie, znam tę pozycję

Kolega z klasy polecał, ale nigdy nie używałem
3 maj 18:29
alubos: "Dziady" to chyba całe, no bo ciężko zrozumieć zmianę Gustawa w Konrada, bez znajomości
kontekstu.
3 maj 18:30
bash: Basiek..są aneksy do wczesniejszych informatorów, warto przeczytać dokładnie

informator z
2008 roku ma zmiany...poza tym moja wychowawczyni jest egzaminatorem i jeździ na szkolenia do
cke, więc mam informacje z pierwszej ręki
3 maj 18:32
3 maj 18:33
Use: Dokładnie bash, poza tym nie lubie jak ktoś publicznie wciska kit , strasznie tego nie lubie
Basiek...
3 maj 18:38
Basiek: Porównajcie sobie listę lektur.

Gdyby zmiany były znaczne, mielibyście nowy informator.

A
tu są zbiorczo małe zmiany z wszystkich możliwych matur.
Nie wciskam kitu. Sama pisałam maturę na podstawie tego informatora "od 2008" i jakoś zdałam.

Wszystkie.
3 maj 18:40
matura: człowieku nie spinaj.... chciała dobrze a z tego co wiem ona maturę ma za sobą i nie jest na
bieżąco a Ty od razu naskakujesz na nią....
3 maj 18:40
bash: ja mówię jak jest..może dostać tekst, którego nie zna..ale jego autor będzie z podstawy
programowej...
3 maj 18:42
3 maj 18:43
Boogeyman: A może ktoś chce przetestować swoją wiedzę? Posiadam 24 maturki probne z matmy rozszerzonej
przygotowane przez serwis zadania..info. Są one "troszeczkę" trudniejsze niż narmalne.
3 maj 18:45
Basiek: "Na poziomie podstawowym tematy są redagowane w odniesieniu do jednego
lub więcej utworów literackich albo fragmentu/fragmentów utworów literackich
wymienionych w rozdziale Wymagania egzaminacyjne i zobowiązują do odczytania
utworu/utworów głównie na poziomie idei."
Dla mnie to jest jednoznaczne. Ufff, dobrze, że jeszcze potrafię czytać ze zrozumieniem.

Życzę powodzenia. Chyba jednak się przyda. A że ja egzamin mam wcześniej, to zabieram się za
naukę. Dość gadania po próżnicy.
Ale i tak lubię mieć rację. I ją mam.
3 maj 18:48
brOs: a macie jakiś sposób na równania i nierówności, z tego co widzę to zawsze pierwsze zadania
otwarte jest właśnie żeby to rozwiązać
3 maj 19:02
Boogeyman: Jaki masz z nimi problem? Dawaj jakies zadanie to sobie potlumaczymy.
3 maj 19:05
brOs: nie mam pojęcia od czego zacząć, zadanie chociażby z poprzedniego roku :
Rozwiąż nierówność
x2 + 8x + 15 > 0
3 maj 19:08
Boogeyman: Umiesz rysować wykres funkcji kwadratowej? Odróżniasz argument od wartości funkcji?
3 maj 19:10
brOs: tak
3 maj 19:12
Boogeyman: http://www.wolframalpha.com/input/?i=x2+%2B+8x+%2B+15%3E0 Rysujesz sobie wykres tej funkcji
liczac miejsca zerowe. Widzisz, że współczynnik przy X
2 jest dodatni także wykres ma
skierowane ramiona do góry. Rozwiazywanie rownan i neirownosci polega na znalezieniu takich
x(argumentow) dla ktorych spelnimy warunki zadania. Tutaj szukamy takich x dla ktorych wykres
lezy ponad osią OX czyli przyjmuje wartosci wieksze od 0.
3 maj 19:14
Boogeyman: Miejsca zerowe nie wliczają się do przedziałów ponieważ funkcja przyjmuje w nich wartosc 0 a
tego nei chcemy. Szukamy takich x gdzie wartosc funkcji jest wieksza od zero takze mamy
przedzialy
otwarte.
3 maj 19:17
lol: a nie łatwiej poprostu powiedzieć że trzeba policzyć Δ ?
3 maj 19:19
lol: w sensie skorzystać ze wzoru na pierwiastki równania kwadratowego
3 maj 19:20
brOs: w tablicach matematycznych cke są te wzory?
3 maj 19:22
Boogeyman: Liczenie delty nie wyjaśnia sensu rozwiązywania równań i nierówności. Jest to tylko częśc
zabiegów, które nas do rozwiązania przyblizają. Najpierw trzeba zrozumieć o co w tym tak serio
chodzi.
3 maj 19:23
Boogeyman: @brOs jasne, że są. Polecam znać na pamięć a nie nerwowo szukać podczas egzaminu
3 maj 19:24
asdf: nie dziwie sie czemu uczniowie szkół średnich mają problemy ze zrozumieniem nawet tak prostych
rzeczy − skoro nie mają nic wyprowadzonego tylko "to jest delta, a wzór jest taki..". Kiedy to
sie w koncu zmieni?
3 maj 19:30
Dominik: Po wyznaczeniu x1 i x2 rysujemy wykres i zaznaczamy przedział, w tym przypadku:
x
2+8x+15>0
△=b
2−4ac
△=8
2−4*1*15
△=64−60
△=4/
√△
√△=2
x1=−5
x2= −3
Teraz wykresik:
zaznaczamy na nim punkty −5 i −3 i patrzymy dla jakich ("xisów") funkcja jest >0
czyli x∊(−
∞;−5)U(−3+
∞) i to by było chyba na tyle i musisz pamiętać o znakach przy
nierównościach
3 maj 19:35
publicat: masz rację, a poziom z roku na rok coraz bardziej żenujący ..
3 maj 19:35
Dominik: Nie zawsze musimy korzystać z delty...
3 maj 19:35
brOs: na maturze trzeba rysować wykres? jest to punktowane?
3 maj 19:40
Dominik: Przy nierównościach trzeba, aby wyznaczyć przedział, następnie.
3 maj 19:41
Boogeyman: @asdf Za dwa lata na maturze bedzie obowiazywal juz pelny przebieg zmiennosci funkcji. To
będzie chaos. Nauczyciele przyzwyczajają się do tego, że coraz więcej uczniów chodzi na korki
i olewają.
3 maj 19:45
Dominik: Szczerze, to co umiem zawdzięczam tylko i wyłącznie internetowi, w szkole tak tłumaczą, że
zgroza..
3 maj 19:47
Boogeyman: Mnie juz dobija ten polski, siedze nad streszczeniami od wczoraj i już padam. Jeszcze do
angielskiego slownictwo, nauczyc sie prezentacji...
3 maj 19:53
Trivial:
Dominik, Jeśli chodzi o te kombinacje z powtórzeniami to jest tak jak mówi
Use.
Pary (1,2),(1,3),(1,4),(2,1),(2,3),(2,4),(3,1),(3,2),(3,4),(4,1),(4,2),(4,3) powtarzają się
dokładnie dwa razy, ale pary (1,1),(2,2),(3,3),(4,4) występują tylko raz. Zatem mamy Twoim
sposobem
Przykładowe zadanie:
Na ile sposobów można narysować prostokąt we wnętrzu kwadratowej kraty rozmiaru n×n?
3 maj 19:56
asdf: @Boogeyman
No i dobrze, to co teraz jest to jest parodia, 3 lata liczyć delte..
3 maj 20:01
Dominik: Zadanie z prędkością są co roku i za 5pkt − ułożyć poprawnie układ równań bo to najtrudniejsze
i po robocie
3 maj 20:05
Dominik: Próbne zawsze są trudniejsze od majowych?

bo tak zauważyłem
3 maj 20:05
3 maj 20:06
Boogeyman: @asdf Niestety nie każdy może opanować nawet podstawy. Znam ludzi, którzy chodza na korki,
dodatkowe lekcje i nie ogarniają. Poziom dzisiejszej matury jest dobrany tak, zeby kazdy byl w
stanie ja zdac. Powinna byc jeszcze obowiazkowa matura z fizyki. Nie wiem co o tym myslec. Moj
nauczyciel matematyki powiedzial ze osoby ktore nie potrafia opanowac podstaw fizyki i
matematyki nie nadaja sie na studia. Nie wiem czy problem lezy po stronie systemu czy innych
czynnikow. Jedno jest pewne, spoleczenstwo jest coraz madrzejsze.
3 maj 20:11
MAturzysta :): Społeczeństwo jest coraz mądrzejsze? Sprawdź coroczne statystyki maturalne, albo zapraszam do
mojej szkoły
3 maj 20:12
Boogeyman: Przepraszam, pomyliłem pojęcia. Spoleczenstwo jest zdolniejsze
3 maj 20:15