nierówność
Judzia: (x−2)
2≤3 Kochani tutaj trzeba liczyć delte

?
3 maj 13:38
ICSP: Jeżeli bardzo chcesz ją liczyć to możesz. Alternatywnym rozwiązaniem jest przerzucenie 3 na
drugą stronę i zastosowanie wzoru a2 − b2
3 maj 13:39
Michał: i będzie łatwiej i szybciej

a gdy chcesz delte liczyć to musisz miec postac ax
2+bx+c
3 maj 13:41
Judzia: czyli (x−2)(x+2) +0
i wtedy wychodzi x=2 x=−2 i x=3
3 maj 13:44
Judzia: =0
3 maj 13:44
Trivial:
Moim zdaniem najszybciej jest tutaj wziąć obustronnie pierwiastek.
(x−2)
2 ≤ 3 /
√
|x−2| ≤
√3
x ∊ [2−
√3, 2+
√3]
3 maj 13:45
Kaja: (x−2)2−3≤0
(x−2−√3)(x−2+√3)≤0
3 maj 13:46
Judzia: a to co wyżej zrobiłam to zle
3 maj 13:46
Judzia: aaa
3 maj 13:46
ICSP: a ja nie lubię tej metody z pierwiastkiem
Zapewne 75% maturzystów zapomni o tym ze √a2 = |a| i zamiast tego zapisze √a2 = a
Chyba wszyscy wiemy jak by się to skończyło.
3 maj 13:47
Judzia: to możesz mi napisać najprostszy sposób ?
3 maj 13:49
Trivial:
ICSP, w każdej metodzie trzeba o czymś pamiętać.

Metoda z pierwiastkiem wymaga
zapamiętania
√a2 = |a|, w metodzie z wzorami skróconego mnożenia trzeba pamiętać wzory
skróconego mnożenia (tutaj mamy x−2−
√3 oraz x−2+
√3 → też można się pomylić i napisać
x
+2+
√3).
3 maj 13:50
ICSP: masz o 13:46
3 maj 13:50
Judzia: dzięki
3 maj 13:51
Judzia: (x−1)(x−2)=2
3 maj 13:53
Judzia: to jest x
2−2x−x+2=2

?
3 maj 13:54
Kaja: tak
3 maj 13:55
ICSP:
3 maj 13:55
Trivial:
Jeszcze metoda z pierwiastkiem ma tę zaletę, że działa także dla większych stopni. Np.:
(x−2)
8 ≤ 1 /
8√
|x−2| ≤ 1
x ∊ [1,3]
A ze wzorami skróconego mnożenia trzeba się tutaj dużo bawić.
3 maj 13:55
ICSP: dobra wygrałeś
3 maj 13:57
JUDZIA: I DALEJ JAK ?
3 maj 13:58
Trivial: 
W ogóle
ICSP, jak tam semestr leci?
3 maj 14:00
lol : (x−2)
2 <3
Δ=2
2−4*1*3 =4+12=16
√Δ=4
nie wiem czy chodzi tobie o to
3 maj 14:07
kiki: a nie wyjdzie − 16
3 maj 14:10
kiki: Δ=22−4*1*3=4−12= −8 ?
3 maj 14:12
kiki: i wtedy liczymy Xo
3 maj 14:13
kiki: ?
3 maj 14:13
Aga1.: x
2−4x+4−3<0
Δ=16−4*1*1=12
√Δ=2
√3
x
2=2+
√3
3 maj 14:37
Aga1.: Rysujesz parabolę ramionami do góry i odczytujesz rozwiązanie
odp: x2−4x+1<0 gdy x∊(2−√3,2+√3)
3 maj 15:19