matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
LOgarytmy matura
Michał:
Zaznacz na płaszczyźniez ukł współrzędnych zbiór punktów których współrzędne spełniają równanie log
xy
x
2
=1
3 maj 13:35
Aga1.:
Wyznacz dziedzinę 1) xy>0⇔x>0 i y>0 lub x<0 i y<0 (I i III ćwiartka)
1
2) xy≠1⇒ y≠
x
3) x
2
>0⇔x∊R\{0} z definicji logarytmu log
xy
x
2
=1⇔xy=x
2
x
2
−xy=0 x(x−y)=0 x=0( nie spełnia założenia) v y=x Teraz wykonaj ilustrację graficzną
3 maj 15:45
Michał:
dzięki wielkie
3 maj 16:24