;(
Klaudia: Dwa samochody odbyły podróż z miejscowości do odległej o 252 km miejscowości . Średnia
prędkość samochodu osobowego na tej trasie była o 24 km/h większa od średniej prędkości
samochodu ciężarowego. Oblicz ile czasu zajęła podróż samochodowi osobowemu jeżeli pokonał on
tę trasę w czasie o 72 minuty krótszym niż samochód ciężarowy.
3 maj 13:29
Kaja: v− prędkość samochodu ciężarowego
v+24 − prędkość samochodu osobowego
t − czas przejazdu danej trasy samochodu osobowego
| | 6 | |
t+ |
| − czas przejazdu danej trasy samochodu ciężarowego |
| | 5 | |
| ⎧ | v*(t+65)=252 | |
| ⎩ | (v+24)*t= 252 |
|
3 maj 13:35
Klaudia: nadal nie wiem jak to zrobić wymnożyłam poskreślałam, i stoję.
3 maj 13:54
Kaja: wylicz jedną niewiadomą np z pierwszego równania (np wylicz v ) i podstaw do drugiego równania
3 maj 13:56
Klaudia: chcę wyznaczyć czas. to będzie tak wyglądało? t+65 = 252x
3 maj 14:00
Klaudia: x to V
3 maj 14:00
krecik:
Prościej jest zapisać tak:
v, t −− samochodu ciężarowego
| | 6 | | 6 | |
v+24, t− |
| −−− samochodu osobowego , v>0 t> |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 252 | | 6 | |
( |
| +24)(t− |
| )=252 /*5t |
| | t | | 5 | |
po uporządkowaniu otrzymasz:
5t
2−6t−63=0 Δ=..... t=.....
3 maj 14:17