Równanie trygonometrycze
Kuczek: Wyznacz wszystkie rozwiązania równania sin
2xcos
2x =
18 −
√316 należące do
przedziału ⟨0,π ⟩. Proszę o wskazówkę, bo na razie wszystkie przekształcenia do niczego nie
prowadzą
3 maj 13:26
Kuczek: ^
3 maj 14:30
jikA:
Pomnóż obustronnie przez 8 następnie skorzystaj ze wzoru 4sin2(x)cos2(x) = sin2(2x) później
przenieś 1 z prawej strony na lewą i skorzystaj ze wzoru 1 − sin2(2x) = cos(4x).
3 maj 15:01
Kuczek: Zgubiłaś/eś w ostatnim wzorze 2:
1 − 2sin2(2x) = cos(4x).
Ale oczywiście dziękuję bardzo!
3 maj 15:55